Проектобюджетът на финансовия министър Асен Василев за 2024 г. е щедър по отношение на всички, които са поискали нещо. Това каза банкерът Левон Хампарцумян.

"Получиха го като проект, защото той тепърва ще се гласува. Бюджетната процедура в България има два компонента.

Единият е чисто технологичен, в който Министерството на финансите събира, прави екселските таблици и всичко влиза в един бюджет. И има един театрален компонент, в който са разправиите в парламента, по медиите. Театралната фаза може би е необходим компонент, но мисля, че технологичната фаза ще бъде изкуство на възможното.

Изкуство на възможното ще бъде може би малко по-реалистично, с малко по-свити тук-там неща. И ако догодина не могат да се изпълнят някои неща, има два варианта. Единият е традиционния - капиталовите разходи долу. Другият е нов заем", каза той в сутрешния блок на bTV.

"Сериозни са притесненията, ако имаме поредица от дефицитни бюджети. Бюджетът е възможен, въпросът е дали в крайна сметка залагаме устойчиви политики вътре - по отношение на пенсиите, по отношение на социалните разходи. Те са функция на успеха в икономиката. Защото наистина ако Европа влезе в затруднение, рецесия, стагнация, това ще се отрази и на нас. Ние няма къде да отидем", посочи експертът.

"Говорим за политики, които не са свързани с това да вземем парите на европейските данъкоплатци, плюс нашите и да ги похарчим безрезултатно. А да ги похарчим за нещо, което би донесло устойчивост и растеж в икономиката. Не е проста работа.

Дори този прословут план за възстановяване и растеж идеологически това цели - устойчиви мерки, които да дадат устойчиви и по-високи приходи в икономиката. Ние не трябва да се очакваме някакъв фалит на държавата, но затруднения ще има", добави Хампарцумян.