За поредно липсващо лекарство сигнализират пациенти. В аптеките в страната няма доставки на един от препаратите, с които пациентите регулират високите си нива на холестерол. Причината е, че доставките са забавени. В Банско големият наплив от пациенти е при доктор Георги Кушлев. От няколко дни насам на пациентите си той няма как да изпише лекарството за холестерол, защото знае, че в аптеките го няма.

Доктор Кушлев е измислил друг вариант. Предписва други два препарата, които съдържат съставките на липсващия. Същия съвет дават и в аптеките. При фармацевта Цецка Джабирова лекарството го няма. 

"Доставките на много лекарства са абсолютно нередовни, но всяко едно лекарство може да се замени", казва тя пред NOVA.

От Изпълнителната агенция по лекарства обясниха, че през януари е постъпила информация от представителя на производителя в България, който е предупредил за задаващия се недостиг. "Има производствени затруднения отново на европейско ниво, свързани с осигуряване на активната субстанция, която се използва при производството на лекарствения продукт. Към момента все още не може да се ангажират с конкретен срок, поради това се стига и до изчерпване на наличните в страната количества", заяви Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Агенцията.

Експертите съветват всеки пациент да се консултира с лекуващия си лекар, за да се преценява внимателно кое е най-подходящото алтернативно лечение. Кога доставките на липсващия препарат ще бъдат възобновени засега не е ясно.