Най-честите посещения в детското отделение по УНГ в УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ“ са по повод на ушните инфекции. Това каза в сутрешния блок "Добро утро, България“ на "Фокус“ д-р Милена Миткова – лекар в детското отделение по УНГ на УМБАЛ "Царица Йоанна“-ИСУЛ. "Много често една такава инфекция е вследствие от нелекувана хрема. Това, на което аз винаги призовавам родителите да обръщат внимание е острият катар на горните дихателни пътища, да не се подценяват тези неща, много често да се промива с физиологичен разтвор нослето. Дори като превенция винаги трябва да се почиства нослето на детето, за да се чувства добре и да се профилактира задръжката на секрети“.

"В момента ситуацията е приемлива в детското УНГ отделение на УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ. Имаме свободни легла, понеже изписахме доста дечица, които се лекуваха при нас по повод усложнения на остри вирусни инфекции“, допълни д-р Миткова.

"При нас основно попадат деца с гнойни възпаления на предното ухо и синузити. Искам да отбележа, че в нашата клиника, която е единствена за цяла България като естество на дейност, т.е. единствената детска ушна клиника за цяла България, попадат изключително усложнени пациенти. По отношение на синуитите са предимно случаи, в които се касае за орбитални усложнения, които изискват съответно по-своевременни грижи, по преценка съответно и оперативно лечение. Същото важи и за отитите, които ненавременно и неадекватно лекувани в амбулаторните практики, особено при по-малките дечица под 5-годишна възраст, вече се усложняват.“

Наблюдаваме рязко увеличение на броя на ангините, които протичат по-тежко при малките деца, разказа д-р Миткова.

Като човек, който много обича работата си, за мен е удоволствие да работя с децата , с техните родители, защото те са хората, които са най-притеснени, допълни Миткова. "Предизвикателствата са недостиг на персонал на моменти, големият поток от пациенти, който особено сега в сезона на вирусните инфекции и на техните усложнения, да не говорим, че все още грип А си има в обществото. Големият наплив към нашия единствен детски ушен кабинет на моменти е доста голям и при наличието на един лекар много трудно и бавно се случват нещата.“

Най-честите посещения са по повод на ушните инфекции, обясни д-р Миткова. "Много често една такава инфекция е последствие от нелекувана хрема. Това, на което аз винаги призовавам родителите да обръщат внимание е острият катар на горните дихателни пътища, да не се подценяват тези неща, много често да се промива с физиологичен разтвор нослето. Дори като превенция винаги трябва да се почиства нослето на детето, за да се чувства добре и да се профилактира задръжката на секрети“.

При нас се извършват и кохлеарни имплантации, съответно се приемат деца, които са за изследване на слуха, деца, които са за настройка на поставени вече кохлеарни импланти, така че нашият капацитет не е голям. "Но пак искам да кажа, че ние сме част от една голяма и бих казала водеща ушина клиника на "Царица Йоанна-ИСУЛ“ и винаги, когато се нуждаем от легло, винаги можем да го настаним в някоя от другите две клиники, когато при тях има такава възможност“.