Президентът изобщо не е в мат и грешат онези, които го поставят на една и съща шахматна дъска с политическите партии в страната. Това каза в предаването "Това е България" на Радио "Фокус" социолога Кънчо Стойчев.

"Президентът не е политическа партия и по никакъв начин не може да бъде третиран с еднакъв аршин. Неговата роля е съвършено друга, тя е регламентирана в Конституцията. Той я изпълнява точно така, както тя е разписана. Ще сме свидетели на опити той да бъде обвинен за случващото се в страната, но и също така ще сме свидетели и на провала на тези опити, тъй като те са дълбоко безсмислени", смята той.

По думите му поведението на партиите е напълно адекватно от гледна точка на техните твърди електорати, защото в темата за местните избори е много по-важна от тази за съдбата на България. Стойчев добави, че темата за местните избори е важна от партийна гледна точка, защото те всъщност раздават реалната власт в България.

"Минимален е процентът за сформиране на правителство с третия мандат. Оставям съвсем леко отворена врата, защото не смятам, че живеем в напълно предопределен свят. Все по-очевидно става, че без участието на първите две политически сили - ГЕРБ и "Продължаваме промяната", без компромис, стабилно управление не може да се получи. Всяка друга конструкция би била твърде уязвима. Така че пътят напред действително минава през отношенията на ГЕРБ и "Продължаваме промяната", обясни той.

Според него сформирането на правителство не зависи от оставката на Гешев. Стойчев поясни, че счита за реалистично Борисов да подкрепи Христо Иванов, но ако такъв мандат бъде подкрепен, всяко решение решение ще се взима в парламента, тоест трудността ще бъде пред Иванов или екипа му.

"Бих оприличил третия мандат като граната с махнат предпазителя - който я вземе, ще избухне в неговите ръце. Това прави ситуацията и много интересна, и много рискована. Всичко това към извода, че правителство няма да бъде съставено", обърна внимание той. 

Цоня СЪБЧЕВА