Велико Търново е домакин на националните честванията за Независимостта на България. "Нека спрем разделението между българи и българи, породено от политически егоцентризъм, България има нужда от единство и разбирателство. Това заяви в празничното си слово по случай Деня на Независимостта кметът на Велико Търново Даниел Панов.

На сцената в двореца на крепостта Царевец градоначалникът припомни, че днес е ден, в който Велико Търново носи особен заряд - гордостта, че сме българи.

"Гордея се, че имам привилегията и огромната отговорност да бъда на това сакрално място, да кажа всичко това пред вас великотърновци, пред вас българи. Днес е ден на силния български дух и на истинско единение. Право казват историците всеки участва в Независимостта - от царя до ученика. И колкото и години да минават 22 септември ще носи светлина на целия народ", допълни Даниел Панов.

Слово произнесе и вицепрезидентът Илияна Йотова, която също поздрави целия български народ. “За мен днес е огромна чест заедно да отбележим Деня на българската Независимост. Точно на този ден преди 114 години български държавници, смели мъже подписаха и обявиха българската Независимост. Велико Търново е столицата на българската държавност, от тук започва новото летоброене не българската държава. Тук нашите предци обявяват независимостта на свободните и обединени българи", припомни вицепрезидентът.

Тя подчерта, че независимостта принадлежи на силната държава, със силни институции, които се управляват добре.

Официалните гости и гражданите се отправиха към Пирамидата на Независимостта, където бяха поднесени цветя в знак на почит. След това шествието се отправи към площад "Майка България“ в центъра на града, като в него се включиха музикантите, които участват в ХV Международен фестивал на военните оркестри и над 500 ученици.

Към този час протича шоу-спектакълът на военните оркестри, който ще се проведе пред сградата на Български пощи.

В 16:00 часа в Ритуалната зала на Община Велико Търново ще се състои кръгла маса на тема "Велико Търново- историческа и духовна столица на България- правно положение и перспективи“.

Час по-късно пред сградата на Община Велико Търново започва концертът на певицата Илка Александрова. В 18:00 часа по централните улици на града отново ще се извие голямото търновско хоро. Кулминацията на програмата ще е на площад "Цар Асен I“, където Представителната част на НВУ ще демонстрира изпълнение на строеви хватки с оръжие от 19:00 часа.

Очаква се да присъства и президентът Румен Радев. 30 минути по-късно е тържествената заря проверка, която ще е последвана от аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов- звук и светлина“ и празнични илюминации.

Шумен ще отбележи Деня на независимостта с историческа възстановка под надслов "Единна и независима България“. Тя ще се състои от 17.30 часа в парка до сградата на общината. По време на събитието ще бъдат пресъздадени три картини от паметни дати в българската история.

В центъра на града ще оживеят сцени от Съединението. През лятото на 1885-та година българската войска, начело с княз Александър Батенберг, провежда военен лагер край Шумен. Тук князът посреща пратеници на Българския таен централен революционен комитет, които го убеждават да оглави Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Ще бъде показана и жива картина, посветена на 22 септември – Деня на Независимостта. Преди 114 години пред населението на Шумен е прочетен манифест, с който княз Фердинанд обявява независимостта на България.

Епизод от възстановката ще разкаже и за участието на България в Балканската война. През 2022-ва се навършват 110 години от една от най-драматичните страници в съвременната ни история. Ще бъдат представени военен лагер на българските войници и моменти от сражението при Чаталджа, в което участва 19-ти пехотен Шуменски полк.

В събитието ще се включат и представители на народните читалища в града. Организатори са Община Шумен и Сдружение "Жива история“ – Шумен.

В различни градове на страната от сутрешните часове на празничния ден се провеждат разнообразни мероприятия, отбелязващи историческата дата.

Във Варна Представителният духов оркестър на Военноморските сили (ВМС), почетен караул и венценосци от Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров“ бяха част от тържествените прояви, които започнаха в 10.00 ч. на площад "Независимост“. В 16.00 ч. Представителният духов оркестър на ВМС ще изнесе концерт на площад "Антон Новак“, на входа на Морската градина.

В Бургас от 10.30 ч започна ритуалът по издигане на националното знаме пред сградата на общината. От 11.00 ч. представителни части от гарнизон Бургас участваха във военен ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника пред Военния клуб.

Военнослужещи от Военновъздушните сили участват в тържествените ритуали в Ямбол и Плевен.

С молебен в храма "Света Неделя“ в Стария Пловдив започнаха честванията по повод 114-тата годишнина от обявяването на Независимостта на България.

А след това продължи с полагане на венци и цветя на паметната плоча на Александър Малинов в подножието на Стария град, до Източната порта. Двете събития се организират традиционно от Сдружение "Петко Каравелов“ Пловдив.

Присъстваха председателя на Общинския съвет Александър Държиков, Стефан Стоянов и лица от политическите партии на ГЕРБ, "Продължаваме промяната" и БСП.

Кметът на Смолян Николай Мелемов поздравява жителите на общината с Деня на независимостта на България. "В ден като днешния, ние сме длъжни да си припомним събитията от този паметен и исторически 22 септември, които са ясен знак за силната политическа воля на българския народ и неговото желание да гради сам своето бъдеще.

Да отдадем почит и признателност на тези, които със своите действия и политика дадоха пример за единство в съдбовните за нацията ни моменти. Дадоха живота си в освободителната борба и отвоюваха независимостта на нашата Родина“, се казва в празничното слово на кмета.

Във Враца с военен ритуал по издигане на националния флаг на централния площад "Христо Ботев“ тържествено беше отбелязана 114-тата годишнина от обявяването на Независимостта на България. Под звуците на камбанен звън, официално беше прочетен Манифестът, с който през 1908 г. Цар Фердинант прокламира Независимостта на България.

На церемонията присъстваха областният управител Георги Митов, кметът Калин Каменов, представители на политически партии и институции, ученици, граждани и гости на града. Приветствие към присъстващите отправи областният управител Георги Митов, а свещеници от врачанската митрополия отслужиха молебен за здраве и благополучие.

По традиция в знак на признателност към достойните българи, благодарение на които вървим по пътя на независимостта, пред паметника на революционера Христо Ботев бяха поднесени венци и цветя.

В Ямбол бе почетен празикът с тържествена церемония, велопоход и две тематични изложби. Честването започна в 9:45 часа с празнична програма на Духов оркестър при Народно читалище "Съгласие – 1862“ пред сградата на Община Ямбол. В 10:00 часа бе началото на церемонията по издигане на националния трибагреник с участието на представителни части от гарнизон Ямбол.

Кметът Валентин Ревански поздрави жителите и гостите на града с празнично слово. Свещеници отслужиха благодарствен молебен.

В 11:00 часа от ул. "Георги Раковски“, пред Община Ямбол, потеглиха колоездачите, участващи във велопоход "Независимост“, чиято финална точка бе Археологически резерват "Тракийски и античен град Кабиле“. Всички желаещи имат възможността да се включат във велосипедната обиколка, а в резервата ги очаква приятна изненада.

Културно-информационен център "Безистен“представи две тематични изложби.

Първата е "Българската независимост“, която се състои от 30 табла. Тя е изготвена от Централен държавен архив при Държавна агенция "Архиви“. Материалите ползвани за нея са от фондовете на ЦДА. Експонирана е в Народното събрание, а по-късно е подарена на Регионален исторически музей-Велико Търново. Изложбата е подредена пред Безистена на площад "Освобождение“ и ще остане само на 22 септември.

Втората експозиция е "Епохата на Фердинанд І“, състояща се 40 табла. За нея също са използвани материали от фондовете на ЦДА. Експонирана е в Национална библиотека "Св. Св. Кирил и Методий“ и по-късно е подарена на РИМ - Велико Търново. В Деня на Независимостта тя е изложена пред сградата на Община Ямбол на улица "Георги Раковски“, а след това ще бъде преместена в Безистена, където ще остане до 1 октомври.

Военнослужещи от Сухопътните войски се включиха в празничните ритуали в чест на Независимостта в Стара Загора, Хасково, Ямбол, Сливен, Русе, Плевен, Белене, Свищов, Горна Оряховица, Елин Пелин, Враца и Сандански.

Очаквайте подробности.