Много често си мислим, че когато нещо е написано, то е вярно, особено когато нещото отсреща прилича на медия. Един псевдожурналист следи няколкостотин профила във Facebook, преписва каквото му падне от там и си прави "статийките". "Жълтите" медии използват дезинформация, защото те имат полза от това, за пари е най-евтиното обяснение на нещата –Това каза телевизионният водещ Къци Вапцаров в предаването "Денят на фокус" по "Фокус". Той коментира темата "Как дезинформацията и фалшивите новини влияят на обществото ни".  

Като човек, работещ под светлините на прожекторите вече 30 години, той разказа, че много пъти името му е било спрягано във фалшиви новини от различни "жълти" медии: "Бързо се научих да не обръщам внимание на това. Аз съм от хората, които не приемат нещата лично. По-скоро ми е жал за отсрещната страна. За мен голямото наказание и възмездие е мнението на хората за тях, това е по-голямото наказание от това да ги осъдя", коментира Вапцаров.  

По думите му войната срещу фалшивите медии трябва да се води от сериозните такива, защото те също са потърпевш: "Така се уронва и техният имидж и авторитет и хората вече не могат да различат в съвременния свят коя е сериозна и коя е фалшива медия. Така че сериозните медии трябва да поведат тази война повече, отколкото ние, засегнатите личности. Медиите много губят, защото те в очите на хората олекват. Хората не са глупави, те го виждат това и го разбират и по някакъв начин "медията" като дума олеква, както думите "политик" и "полицай" в България са олекнали думи", смята Къци Вапцаров. 

Според него дезинформацията е едно от предизвикателствата на съвременния свят и трябва да съумеем да се научим да подлагаме на съмнение и да проверяваме фактите.  

"Сега е много лесно - следиш  100-200-300 стени във Facebook, нямам представа колко следи един псевдожурналист, преписваш каквото ти падне от там, на воля с шепите гребеш и правиш някакви "статийки", разкрива механизма на работа на "жълтите" медии Вапцаров.

"Собствениците на "жълтите" медии използват дезинформация, защото те имат полза от това – така замаскират истината, замаскират някакви издънки. За пари е най-евтиното обяснение на нещата", допълни Къци Вапцаров.