Представление, посветено на руската журналистка Анна Политковская, се поставя за пръв път на българска сцена. Това стана ясно от думите на продуцента Кремена Димитрова, която разказа за предстоящата в България премиера на представлението “Анна непоправимата ", в “Денят на Фокус" по Радио “Фокус". Премиерата е планирана за 19 април в “Топлоцентрала", зала 2.

“Актрисата Невена Калудова е Анна, която усетих като подходяща за образа, още докато четох пиесата. Тя има мощ, в пика на кариерата си е и може да износи на плещите си 90-минутен спектакъл. Режисьор на спектакъла е Надя Панчева. Владимир Солаков изиграва всички мъжки роли в спектакъла. Изключителна е работата на сценографа Ясмин Мандели. Направихме сериозни проучвания за символите на епохата и те личат във визуалната част на представлението. Има цитати от текстове на Анна, а темата за битката за истината е универсална - не е задължително да носиш славянска кръв, за да разбереш нейната борба", допълни Димитрова.

“Непрекъснато трябва да говорим за хората, жертвали себе си в името на истината, а Политковская е точно такава фигура. Цяло поколение младежи не са чували името й и е важно да го опознаят. За онези, които знаят коя е тя, е важно да си припомнят борбата й", смята Кремена Димитрова.

Чрез труда на един журналист човек може да промени нещо - това е примерът, оставен от Политковская. “От 2006 г. мина много време, но нейният труд остава, тя вдъхновява много хора, които продължават да се борят като нея в името на истината", поясни Димитрова.

“Тя е първо жена, майка на две деца - да отидеш на фронта, където са труповете и мирише на барут, е плод на особена смелост. Нейното дело оказва как тя намира път към двете враждуващи страни. Анна е идеалният парламентьор. Тя прави репортажи от фронтовата линия", разказа още Димитрова.

За съжаление днес терминологията “специална операция", отнесена към войната в Украйна, отново е в обръщение. Войните в Чечня също са наричани по този начин, припомни Димитрова. “Журналистиката неслучайно се нарича четвърта власт. Честната журналистика е дефицитна стока. Истината в онлайн пространството вече е относителна и нямаме критерии за нея - Анна е личност, която е критерий", каза продуцентът.

“Тя е носила усещане за мисия. Комбинация от много силен характер и много голям талант е Анна Политковская. Пиесата е с италиански автор - Стефано Масини от Флоренция, който има награда “Тони", автор на Lemon трилогията, изключителна фигура в италианската литература, журналист и инфлуенсър.

Нямах план да продуцирам спектакъл, но срещнах пиесата случайно и тя ме провокира. Усещах, че сега е моментът да я направя. Още на първата сцена замръзнах - свързах се със Стефано и агенцията му. Екипът особено се зарадва, че ние като страна от бившия Източен блок сме единствената държава в това пространство, която е проявила интерес към пиесата", допълни разказа си за създаването на творбата Димитрова.

Ако забраниш текстовете на Политковская, те ще се четат още повече, категорична е събеседничката. “Книгите й са преведени на множество езици и са със свободен достъп. Навални, също като Анна е човек, живял с револвер на челото и няма как убийството му да не подтикне към асоциация между двамата", отбеляза Кремена Димитрова.