Паметникът на Съветската армия ще го унищожат партиите, които си предлагат брак. Това каза политологът Тончо Краевски в "Денят на Фокус" по Радио "Фокус".

"Не е хубаво да водят война институциите в държавата за компетентностите една на друга. Вчера наблюдавах нещо много неприятно в медиите навсякъде да се говори, че има решение на СОС. Сякаш СОС има компетентността да решава за паметник, който е публично-държавна собственост. Това по Конституция се решава от правителството, не се решава от СОС", смята той.

По думите му тази война на Столична община тече от началото на 90-те години, той се опитва от много време да си присвои такива правомощия и да диктува на правителството какво да прави. Той изтъкна, че протестът за преместване на паметника е политизиран.

"Естествено, че е политически този въпрос. Самият паметник е силно политизиран. Няма нищо лошо в това, че монументът е политизиран и няма нищо лошо в това, че разговорът за него е политизиран. Това е естествено. Трябва да помним, че това не е лошо и че Конституцията на България позволява да имат политически мнения и политически паметници", изтъкна Краевски.

"Този паметник ще стане жертва на международна конюктюра. Това ще бъде много голямо морално поражение за самите му противници, които казват, че този паметник е издигнат на крилете на някаква международна конюнктура. По същият начин сега ще го съборят именно заради международна конюнктура срещу Москва, а не на базата на някакво вътрешно българско решение, че вече не си спомняме работите така. В такива времена на разделение и на обществени конфликти винаги се търси някаква жертва, около която да се направи обединение. Това е много примитивен ритуал. Този паметник ще го унищожат заедно, за да могат да си скрепят съюза политически сили, които си предлагат брак една на друга след изборите", обърна внимание политологът.