"Провеждаме поредните консултации за съставяне на правителство. Важни са, защото докато преди кризите бяха на прага на дома ни, те вече са вътре - и социална, и икономическа, криза в сигурността, повишен миграционен и бежански натиск. Това изисква България да има редовно правителство, което да поеме важните решения с дългосрочен хоризонт и е много важно да има подкрепа от устойчиво парламентарно мнозинство. Това изисква усилията на всички нас“, каза президентът Румен Радев по време на консултациите за съставяне на правителство с партия "Възраждане“, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Той припомни, че пред парламента стоят редица важни задачи, свързани със законотворческата дейност – бюджетът, Планът за възстановяване и устойчивост и закони, които да подпомогнат по-бързото овладяване на инфлацията.

"Ние можем да подкрепим всяка една политическа партия в този парламент, която споделя основните виждания, които ние от "Възраждане“ смятаме за основополагащи по отношение на политическата дейност, която ние развиваме. Направихме кръг от консултации по един изключително важен за нас въпрос, какъвто е запазването на българската валута. Разговори ние можем да водим, друг е въпросът какъв е резултатът от тях. Очевидно е, че в парламента има по-скоро диалог между глухи. До голяма степен всички повтарят това, което искат да чуят техните избиратели, което е разбираемо, защото всички ние би трябвало да зависим от нашите избиратели и би трябвало да сме отговорни пред тях", изтъкна лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Според него е важна работата, която трябва да свърши това НС и за тях задачата за съставяне на кабинет е най-важното. Той потвърди, че имат готов състав на кабинет, ако стигнат от трети мандат. По думите му са готови да разговарят с всяка една политическа сила по отношение на важните въпроси.

Радев коментира и предложението на "Възраждане" за референдум за влизането на България в Еврозоната с думите, че провеждането на референдум по въпроси, уредени във вече приети международни договори е невъзможно, също така има ограничение и от Конституцията. 

Костадинов обясни, че в референдума ще поставят под въпрос времето за влизане в Еврозоната. 

"Еврото може да се превърне вместо в лекарство, в отрова. За слабите икономики, за силните не е така. Ние обаче не сме силна икономика. Така че въпросът, който ние ще предложим ще бъде "Съгласни ли сте българският лев да се запази като официална валута в България до достигане на 90% от европейските доходи". Средносрочен план влизането на България в Еврозоната ще донесе повече щети, отколкото ползи", добави лидерът на "Възраждане". 

Експерти на партията са изчислили, че българската икономика ще достигне 90% от европейските доходи след 2040 г., ако обаче запазим сегашните темпове на развитие.