В момента в България е внесен толкова слънчоглед, колкото и произвеждаме. Българският слънчоглед стои по складовете и не може да се реализира, а идва следващата реколта. Същото се отнася и за другите стоки – мляко, сухо мляко, мед, ябълки и т.н. Това каза за "Фокус" председателят на Управителния съвет на НАЗ Костадин Костадинов във връзка с тридневните протести на зърнопроизводители в страната.

"След легализирането на стоките на Украйна в ЕС и т.нар. "коридори на солидарност“, които трябваше да осигурят земеделска продукция към трети страни, България се оказа в края на коридора", заяви Костадинов.

Председателят на НАЗ обясни, че България не изнася зърно заради натиска в Черно море, а купувачите се преориентират към украинската продукция. 

"Страната ни не изнася заради натиска в Черно море - повишените цени на застраховките на корабите, ниската цена на украинското зърно, което води реалните купувачи и мултинационалните компании директно в Украйна.

В момента от България износа на зърно през черноморските крайбрежие е около 90% по-малко", каза той.

Има опасност българските производители да реализират огромни загуби. 

"Наближава следваща реколта, в момента сме в кампания по пролетните сеитби. За всичко това трябва средства – те са теглили кредити, заложили са си зърното, а то стои по складовете. Това е стока, която не може да стои прекалено дълго на склад, защото и се влошава качеството", обясни той. 

От НАЗ искат от държавата да не удължава "Зърнената сделка" за България и да позволи на родните производители да продават своята реколта. 

"В момента сме в процедура по удължаване на регламента, с който се внася зърно в ЕС от Украйна. Ние искаме държавата да не го удължава, както и да бъдат наложени други мерки, с които да се запази българският производител. Ние сме толерантни към Украйна, но поехме удара на цяла Европа и на богатите страни, които не се интересуват от проблема. Всичко се понася от България, Румъния, Полша, Чехия, Словакия – всички страни, които са гранични. България се оказа в края на коридора.

Утре имаме среща в 14:00 часа с държавния глава, където да изложим проблемите си. Работим и с колеги от камарите на страните, които изброих. Успяхме да постигнем съвместно писмо на правителствата на шестте засегнати страни за забавяне на гласуването на този регламент. Забавянето е до изясняване на това какви мерки могат да се приложат, за да се защитят европейските производители, които граничат с Украйна", бе категоричен той..