На фона на изборите, които предстоят в Република Северна Македония и  Европейските избори, вписването на българите в Конституцията на РСМ е с хоризонт - далеч във времето. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Костадин Филипов, дългогодишен кореспондент на български медии в Скопие.

"Политическият календар се изигра на шега в Република Северна Македония - в рамките на един месец ще бъдат проведени и парламентарни избори, и два кръга евентуално на президентските избори. Така се съчетаха датите, че просто съвпадат. Даже датата на парламентарните избори 8 май е определена и за балотажа, ако има такъв, на президентските избори. Така че от тука насетне до края на април и началото на май никаква друга тема за Република Северна Македония не би могла да бъде във фокуса и на нашето внимание, освен предизборната борба", отбеляза Филипов.

По думите му официално предизборната борба стартира месец преди датата на изборите, но тя е започнала много отдавна: "Аз мисля, че за парламентарните избори започна преди две години след местния вот в Република Северна Македония, когато опозицията в лицето на ВМРО- ДПМНЕ извоюва категорично победа над управляващия Социалдемократически съюз, и този електорален резултат им даде политически мотив да искат бърза промяна, предсрочни парламентарни избори, в която да се осъществи смяна на властта. Но така или иначе управляващите удържаха до датата, да си изпълнят целия четиригодишен мандат, и да се проведат редовни парламентарни избори. За съжаление, една от  най-важните теми в предизборната кампания ще бъде членството в Европейския съюз, кой е "За“ и кой го проваля", обърна внимание журналистът.

Според него натежава повече мнението, че Република Северна Македония вече е изпълнила всички ангажименти, които има към Европейската комисия и Европейския съюз: "За да може да стартира по същество преговорния процес за членство. Знаете там имаше условието промяна на Конституцията в страната и вписването на българите в нея. Но мен ми се струва, че позицията на ВМРО-ДПМНЕ, която със своите 44 депутати блокира създаването на мнозинство от 2/3 в парламента, който да гласува въпросната промяна на Конституцията и вписването на българите, се оказа тежък политически провал на цялостната идея за започване на преговори за членство с Република Северна Македония. Защото не виждам поне в рамките на тази календар на 2024 година друг шанс за започване на тези преговори".

Костадин Филипов добави още, че перспективата за старт на преговорите и вписването на българите в Конституцията на РСМ е някъде далеч в хоризонта, тъй като насреща има твърде много избори и промени, които ще се случат на високо ниво.