Само в условията на разговори можем да стигнем до решения. В условията на тези кризи решенията трябва да са бързи. Направихме много компромиси и протегнахме много ръце. България трябва да има правителство. Трябва да седнем и да се разберем какво ще е то“. Това заяви пред bTV проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС.

"Всички партии с евроатлантическа ориентация са потенциални партньори, посочи той. Според него е важно бюджетът да бъде приет, когато има редовно правителство, което да го изпълнява“.

"Продължаваме промяната“ отказва разговори с нас и с контактната група. Трудно е да се състави правителство, когато липсва диалог“, допълни Ангелов.

"Категорично няма да подкрепим мандат на ГЕРБ-СДС“, подчерта Венеция Ангова. Според нея първата политическа сила има задачата да намери партньори.

"Трябва да видим какво ще се случи с хартиената бюлетина и дали БСП ще подкрепи ГЕРБ с първия мандат. БСП все още е на масата“, допълни тя.

Ангова припомни, че правителството на Кирил Петков е свалено след вот на недоверие, внесен от ГЕРБ.

"Не парламентаризмът е проблем, а съдържанието на системата. Когато се вдигне качеството на политиците, парламентаризмът ще започне да работи“, допълни тя.

"Позицията за хартиената бюлетина е интересна от страна на "Продължаваме промяната“. Още в миналото Народно събрание искахме връщането ѝ“, коментира Христо Проданов от БСП.

"Имаме разпокъсан парламент. Решенията трябва да се взимат принципно. Лесното решение за правителство е с разговори. Ние сме ясни и категорични, че с мандат на ГЕРБ няма да подкрепим правителство. Ако ПП ни покани, ще седнем и ще разговаряме с тях“, подчерта той.

"Виждаме изход от ситуацията с втория мандат. Очакваме сериозен ангажимент от "Продължаваме промяната“. "Демократична България“ ще бъде конструктивен партньор“, обясни Ивайло Мирчев от ДБ.

"С БСП имаме прекалено много разделителни линии вече. Компромисът при предишното управление беше голям. Всички разговори за третия мандат ще дойдат, само ако след втория няма решение. Третият мандат е много сложен“, уточни той.