Лидерът на БСП Корнелия Нинова върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителството на президента Румен Радев, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Направихме всичко необходимо, за да изпълним третия мандат. Изведохме четири важни задачи за редовно правителство, такива каквито ги обсъдихме с вас при приемането на мандата - България в Шенген, законите по Плана за възстановяване и устойчивост, приемане Бюджет 2023 и за съдебната реформа. Поканихме всички партии и от тези, които дойдоха, и от тези, които не дойдоха, но заявиха публични позиции, става ясно, че не се събра мнозинство за излъчване на редовен кабинет",  обобщи тя причината за връщането на третия мандат неизпълнен. 

Решението за връщане на мандата беше взето на заседание на Изпълнителното бюро и парламентарната група на партията.

"Искам да ви поздравя за усилията, които положихте за съставяне на редовно правителство в една много трудна политическа обстановка, но явно и този път тя не намери разрешение. Отиваме на поредните предсрочни парламентарни избори. Пожелавам ви успех на тях", каза от своя страна държавният глава. 

Радев припомни, че до края на деня по негова покана предстои среща и с Централната избирателна комисия за повече информация за готовността за предстоящите избори. "На базата на тази информация ще взема решение за разпускане на 48-ото Народно събрание и датата за следващите парламентарни избори", уточни той. 

Според Конституцията след връщане на третия мандат Румен Радев трябва да разпусне парламента и да насрочи предсрочни парламентарни избори. Двете вероятни дати за провеждане на изборите са 26 март или 2 април.

По-рано Румен Радев обяви, че Гълъб Донев ще остане служебен премиер в новото служебно правителство.