За БСП най-важно си остава бюджетът, доходите на хората, борбата с неравенствата и с бедността. Това каза от парламентарната трибуна лидерът на ПГ на "БСП за България", съобщиха от пресцентъра на социалистите. 

За нас от коалиция “БСП за България“ има три важни въпроса за решаване в момента в парламента. Това са:

Приемане на бюджет за 2023 г., с който да ви осигурим спокойна зима, повишени доходи, които компенсират инфлацията, спокойствие за българската икономика, за да работи и произвежда и БВП и да не освобождава хора от работа.

На второ място – приемане на законите по Плана за възстановяване и устойчивост, които гарантират инвестиции и развитие на България за години напред.

Трето – разумни разговори за съставяне на правителство. Редовно, с програма и перспектива.

Това, което ви казвам не са просто думи от трибуна. Най-важното си остава бюджетът, доходите на хората, борбата с неравенствата и с бедността. Ето как тези думи са и свършена работа. Ние, депутатите от “БСП за България“ внесохме преди месец, на 19 октомври 2022 г. Не сега, откакто се вихри този истеричен скандал за изборните правила, а преди месец. Следното:

· Кодекс за социално осигуряване, което представлява увеличаване на майчинството за втората година от 710 на 850 лв.

· Закон за семейни помощи за деца, който представлява помощ от 300 лева за децата от втори, трети и четвърти клас и еднократна помощ на майки, които са се осигурявали в последните две години от работните си места, при раждане на дете, която представлява 10 минимални работни заплати.

· Закон за предучилищно и училищно образование – безплатни учебници и помагала за деца от 1 до 12 клас.

· Кодекса на труда – увеличаване на минималната работна заплата, която да стане 50% от средната за страната. На този етап това е 850 лв.

· Закон за социално осигуряване – преизчисляване на пенсиите със средноосигурителен доход от 2021 г.

· Наказателен кодекс – увеличаване на наказанията и на лишаване от свобода, и на глоба, конфискация на имущество на онези, които прекарват през граница или благоприятстват мигрантския поток.

· Закон за доходите на физическите лица – до 26 години младите хора да бъдат освободени от данък върху доходите, тоест данък върху заплатите.

· Необлагаем минимум от 504 лв., който е прагът на бедността.

Това е лицето на Българската социалистическа партия, не само в този парламент, години наред. Социалното, чувствителното към бедни, млади, деца, студенти, майки, работници и работещи бедни на минимална заплата и възрастните които са най-уязвими в тези трудни моменти.

Неслучайно казах, че това е внесено преди един месец. Мислите ли, че има движение по тези закони? Мислите ли, че най-важният приоритет на БСП е Изборният кодекс? Направете си сами извода. Внушенията, че с отварянето на Изборния кодекс сме отворили войни и блокираме работата на парламента, са пълна лъжа.

Има един също толкова важен въпрос от вчера. Всичко това отправям към колегите от “Продължаваме промяната“ и “Демократична България“. Години наред правителства от всички цветове, в единомислие се борихме България да влезе в Шенген. Вчера, по предложение на Българската социалистическа партия, парламентът прие декларация за това, че настояваме, изпълнявайки изискванията, да бъдем равни с другите народи и да влезем и ние в Шенген. Закичилите си с проевропейски и демократични партии “Продължаваме промяната“ и “Демократична България“ не подкрепиха тази декларация. Всичко социално, което ви изброих, и което беше знамето на предизборната програма на колегите, което беше условие за преговори на правителство в 16 точки, е загърбено. Колегите от “Продължаваме промяната“ в социална комисия предложиха да отпадне гледането на закона за 300 лева на дете, което тръгва на училище. Това било лицемерие. Социалният етикет, проевропейският поглед, всичко било лицемерие. Лъсна сега истината. Тези действия нямат никакво значение, единственото важно за тях е машината и флашката.

Хвърля се върху БСП обвинение, поставят се ултиматуми, тропа се по масата, поставят се условия за разговори за кабинет. Стигна се дотам в демократична България да се казва, че трябва с решение на българския парламент да бъде принудена една парламентарна група да си оттегля законопроектите. Предлага ни се диалог с ултиматум – няма такова нещо в света. Към кого поставяте ултиматум, уважаеми колеги? Към 47% от българските граждани, които искат да гласуват на хартия срещу 48%, които искат да гласуват на машина? Поставяте ултиматум към демокрацията, към правото на избор – най-висшето и демократично право в една държава. Поставяте ултиматум на европейския правов ред, защото никъде в Европа не се гласува на машини, а там, където се гласува, вече беше отречено, поради съмнения в резултата.

Сега знам какво ще чуем, чуваме го в последната една седмица – БСП се отметна, БСП предлагаше машините, БСП напускаше парламента заради машините, а сега се отмята, заради статуквото ДПС и ГЕРБ. Да припомня на онези, които са забравили – БСП предложи през 2019, през 2020 гласуване на машини и хартия – смесено. БСП никога не е внасяла законопроект за пълно машинно гласуване. Не лъжете хората.

Полагаме усилия изборният процес да бъде прозрачен и да гарантира честност. Да има видеонаблюдение, да се броят бюлетини през камера, да няма тъмна стаичка, където да се правят измами. С една основна цел – гарантиране правото на всеки, по избор да гласува така, както иска – свободно и този глас да бъде отчетен така, както е подаден. Искаме справедлив, прозрачен изборен процес и резултат отчетен само по волята на народа, а не по волята на този, който държи флашките и кодовете към софтуера.

Не приемаме диалог с ултиматуми. Няма да оттеглим законопроекта. Диалогът трябва да се състои тук. Всеки има право на своето решение, но трябва да го изрази тук и да го аргументира. Нека се срещнат аргументите, да реши мнозинството и да прецени българският народ. Особено ултиматуми към половината от българското общество категорично отхвърляме. Заставаме на страната на свободния избор, заставаме на страната на хората – така, както те желаят. Половината искат хартия, половината искат машини. Най-демократично е да дадем възможност и на двете части да изразят свободно волята си и да изберат кого искат да ги представлява в парламента и да води България напред.