Внесохме спешно искане в Народното събрание за изслушване на Денков заради изказването му, че България е готова да обсъжда двустранно споразумение за сигурност с Украйна. Това каза на брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде репортер на "Фокус".

По думите ѝ в контекста на срещите на европейските лидери в Париж от БСП разчитат това изказване на министър-председателя като готовност да се предостави войска.

"Знаете, че в Париж президентът Макрон направи изявление, че макар и да не е постигнат консенсус сега и веднага, в бъдеще стои открит въпросът за предоставяне на жива сила от двустранни споразумения между държави членки на НАТО и ЕС и Украйна. Такава новина беше потвърдена и от премиера на Словакия Роберт Фицу, който също каза, че макар и да не е постигнат консенсус такава тема се обсъжда и го побиват тръпки от документите, които чете", обясни Нинова.

"Искаме да знаем защо Николай Денков прави такива изявления, от кой орган е упълномощен и какво има предвид. Призоваваме и всички други опозиционни парламентарни сили категорично да се противопоставим на това. И българските граждани призоваваме. Категоричен отпор дори и на евентуално решение за предоставяне на български войници и жива сила в Украйна", категорична бе Корнелия Нинова

Тя поясни, че за БСП това означава пряко въвличане на България във война.

"Очакваме утре Денков спешно да дойде в парламента и да обясни какво прави, от чие име, с какъв мандат и какво има предвид, както и политическите сили, които подкрепят правителството да заявят ясно и категорично своята позиция", допълни Нинова.