Няма да подкрепим предложението на служебния кабинет за закупуване на самолети.  Тези пари са необходими за компенсация на бизнес, социални разходи и др. Скъпи български граждани, има такива редки дни, в които всички оправомощени от вас да чертаят пътя, се събираме на едно място, случва се рядко. Но тук сме всички - представители на законодателната, на съдебната, на президентската власт. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на откриването на 48-ото Народно събрание. 

Според нея трябва да се потърси отговор на въпроса можем ли да се справим с кризите? "А на българския народ сигурност и добруване? Можем, ако всяка власт вземе своята отговорност и се движим в една посока“, заяви Нинова.

Тя припомни, че в парламента се пишат законите, които после всички трябва да спазват. "Финансова стабилност, безкомпромисна борба с корупция и гарантиране на мир и защита на неговото достойнство", са точките, по които БСП ще работи.

И стана ясно, че БСП ще внесат предложения майчинството да бъде колкото минималната работна заплата, преизчисляване на пенсиите, пълен социален пакет, безплатни лекарства за ученици, безплатни учебници, токът да има две тарифи и да се въведе понятието енергийно бедни.

"Прегледът на учебното съдържание, които да отразяват българските класици и българската история, е важна тема, която ще поставим“, натърти Нинова. И посочи, че трябва да се уеднакви цялата учебна програма и в цялата страна да има един учебник по един предмет.

Здравеопазването затъва все повече. Не може търговията да е водеща в здравеопазването, каза Корнелия Нинова.

"Корупцията е обвързана сериозно и с войната по пътищата. Пияни и дрогирани шофьори, над които има чадър от всички равнища, убиват хора по пътищата“, заяви Нинова. И допълни, че ще се внесат съответните предложения за промяна в НПК, като сред тях ще са конфискуване на кола завинаги, отнемане на книжката завинаги, както и да няма за тези престъпления условна, а само ефективна присъда.

"Времето май доказва обратното - ние бяхме коректив, колегите го знаят много добре“, скочи Нинова, негонена от никого, да се оправдава за пореден път, че страната ни не изнася оръжие за Украйна. 

Категорично тя заяви, че БСП няма да подкрепят искането на служебния кабинет за купуване или наемане на бойни самолети, защото тези пари били необходими за населението.

"Каним ръководството на БНБ тук, пред нас, на открито заседание, има ли доклад, имало ли е и какви са последиците за бедността на хората“, изстреля председателката на завлечената от нея до пето място лява партия.

Шеста години се борим със стария модел на управление. И една дума ни води - справедливост, завърши скучновата си реч Корнелия Нинова.