БСП няма да подкрепи правителство на ГЕРБ, това стана ясно от думите на Корнелия Нинова на срещата с проф. Габровски, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Благодарим за поканата. Тук сме от уважение към Вас като личност и професионалист, но няма да подкрепим правителство на ГЕРБ", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Проф. Николай Габровски благодари на Нинова, че е дошла на срещата и според него това означава, че са отворени за диалог.

"Както заявих от самото начало, когато поемах мандата за съставяне на правителство, основната ми цел като гражданин е да търся диалог между партиите. Радикализацията на разговорите е стигнал една крайна степен, която го прави непродуктивен. Видимо е, че всяка една от партиите, търсейки защита на конкретните интереси на своите гласоподаватели, стига до едни конфронтационни нива, които не позволяват да се продължи напред. Надявам се да намерим някакъв начин това напрежение да бъде намалено и да се премине в един режим на диалог и по възможност да се търсят общи интереси, за да може да се върви напред", каза кандидатът за премиер на ГЕРБ.

По думите му ситуацията, в която се намира страната, е силно обезпокоителна от гледна точка на това, че едни нови предсрочни избори няма да доведат до нищо добро, а ще задълбочат кризата. Проф. Габровски изтъкна, че първият мандат е взет от ГЕРБ, тъй като е най-голямата политическа сила и той смята, че вероятността да се реализира втори и трети мандат е значително по-ниска.

Основните приоритети на проф. Габровски са Планът за възстановяване и устойчивост, забавянето за влизането в Шенген, Еврозоната и всички реформи, които са свързани с прозрачност и антикорупционни практики.

"Уважаваме вашата амбиция. Има възможности за втория и третия. Споделяме напълно, че България има нужда от стабилност, работещ парламент и редовен кабинет. Пожелаваме Ви при следващите разговори да срещнете по-друго разбиране", каза Нинова.