Има изключително голям интерес у децата към дигиталното обучение, чиято  задача е да им даде познания и умения за работа с дигитални ресурси, които най-често са много визуални, често са под формата на игри и са увличащи, но трябва да се използват правилно. Това стана ясно от думите на Константин Спасов, зам.-директор на частно средно езиково училище ЕСПА в София в сутрешния блок на Радио "Фокус" "Добро утро, България" по темата за дигиталното училище, защо да го има и как то помага на децата да се образоват.

"Ние искаме да бъдем в крак с времето. Децата ги влече и те свикват с дигиталните технологии в ежедневния си живот и е време това нещо да се пренесе и в училищата. Тези дигитални технологии дават изключително много възможности, ако се приложат и използват правилно", каза Константин Спасов.

От думите му стана ясно, че ЕСПА  е едно от 16-те референтни училища към "Гугъл", като то е единственото, което работи с абсолютно всички деца от 1-ви до 7-и клас. Всяко дете има собствено устройство, наречено Chromebook (б.р.: Chromebook е преносим компютър, създаден за работа в облак. Разработен е така, че да е лек и здрав, работи с настолната версия на браузъра Google Chrome), което би могло да бъде оприличено на "дигитална раничка".

"Проблемът с тежките раници е доста наболял в последните години. Ние можем до голяма степен да спестим на децата нуждата да мъкнат тежки раници, тъй като именно в техните "хромбуци" налели абсолютно всички ресурси, от които те биха имали нужда - всички учебници, помагала и богата палитра от допълнителни ресурси по абсолютно всички предмети", допълни Спасов.

С тези устройства децата започват да работят още от първи клас, развитието им продължава до 7-и клас в училището. Целта е да започне подготовката им така, че те да могат уверено да използват тези устройства и уверено да работят с дигитални ресурси, стана ясно то думите му.

"Има изключително голям интерес у децата към този вид обучение, което има за задача да им даде познания и умения за работа с дигитални ресурси, които най-често са много визуални, често са под формата на игри и са увличащи. Децата могат да свършат много голямо количество работа и то с интерес", каза още Константин Спасов.