През 2022 г. светът беше поставен в ситуация на няколко, едновременно протичащи кризи, а основната икономическа тема на годината беше световната инфлация. В днешния свят кризите са глобални и взаимосвързани. Това става ясно от Годишния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.  COVID-19 кризата, свързана с въвеждането на временни ограничения за износ и логистични трудности, глобалната енергийна криза, довела до силни инфлационни процеси още в края на 2021 г., войната в Украйна, предизвикала драматични движения на пазарите на енергоизточниците и зърното са факторите, които оказаха влияние върху равнището на световната инфлация, каквото не е отчитано в близките десетилетия.

Съвкупността от тези фактори даде много силно отражение върху целия стопански живот и доведе до рязко покачване на цените на всички хранителни продукти в световен мащаб.

Динамиката в изменението на цените на хранителните стоки на българския пазар е функция от няколко конкретни фактора, водещи до синергетичен  ефект: сезонност;  климатичния фактор и конкретните метеорологични условия, конюнктурата на международните пазари, ценовата конвергенция в рамките на Европейската общност, търсенето и предлагането, влиянието на местните фактори, традициите и бита на българското население, особеностите на българската пазарна икономика, както и всички посочени по-горе фактори, довели до световната инфлация.

През цялата отчетна година се наблюдава ускорен годишен темп на нарастване на цените на стоките от повечето групи храни.

Високата инфлация намалява покупателната способност на текущите доходи на хората, което води до свиване на потреблението. Според официалните данни на НСИ през годината намаляват оборотите при продажбите на храна.

Средногодишната инфлация в нашата страна по данни на НСИ е 15.3%, което е рекорд от 1998 г., а инфлацията на храните за годината е 22%.

Според доклада на Държавната комисия по стокови борси и тържища с изключение на варивата и свинското месо, цените на всички останали стоки, предмет на осемгодишния (2015 – 2022 г.) анализ достигнаха през 2022 г. пикови за последните 23 години нива.

Единият продукт, който запазва цената си, въпреки инфлацията, е свинското месо. При него има минимално поскъпване от 1%. През 2022 г. цената остава стабилна, като в началото на годината е средно 9.53 лв./кг, като през следващите месеци дори леко намалява и през април е около 9.20 лв./кг. В края на годината цената е 9.27 лв./кг.

Другото изключение от ударното поскъпване е фасулът. В началото на януари 2022 г. неговата цена е 3.82 лв/кг като цената остава сравнително стабилна. Има леко покачване през април, след което цената отново се движи надолу и през август е 3.67 лв./кг. През септември-декември цената се покачва, като в края на декември месец цената на фасула е 4.20 лв/кг. Спрямо 2021 г. през 2022 г. цената на фасула е с 6% по-висока.

Ето част от изводите на Държавната комисия:

- През цялата отчетна година се наблюдава ускорен годишен темп на нарастване на цените на стоките от повечето групи храни.

- През годината пазарът на храни запазва динамичния си характер, като се наблюдава засилване на възходящите трендове на повечето основни хранителни стоки.

- Ретроспективният анализ на цените на едро на жизнено важните хранителни стоки: захар, брашно, олио, ориз и варива показва ръст на годишна база, като отчетените средногодишни стойности са най-високи за периода 2015 г. - 2022 г.

- През 2022 г. се наблюдаваше драстичен и устойчив ръст на цените на млечните произведения.

- През последните месеци на годината рязък и драстичен скок беше регистриран при цената и на яйцата.

-  Пазарът на месо и месни произведения беше силно динамичен, като възходящи трендове се наблюдаваха при пилешкото месо и повечето месни продукти.

- Най-голям ръст на годишна база е отчетен при индекса на хранителните стоки – 40%, следван от индекса на млечните произведения – 36%.

- Цените на всички хранителни стоки, предмет на годишния анализ през 2022 г. са по-високи спрямо предходната година

- Средногодишното поскъпване на захарта спрямо предходната година е 53%;

- Цената на олиото, отчетена през 2022 г. е най-високата за годините, през които Комисията осъществява наблюдения на пазара и е с 49% по-висока на годишна база.

- В сравнение с предходната година средногодишните цени на брашното са с 32 % по-високи;

- Средногодишната цена на ориза през 2022 г. е с 18% по-висока в сравнение със средната цена през 2021 г.

- Спрямо 2021 г., през 2022 г. цената на фасула е с 1 % по-ниска, а на лещата съответно е с 9% по-висока.

- След драстичния скок на цената на яйцата в периода юли - декември тя е с 47% по-висока спрямо 2021 г.

- С изключение на варивата и свинското месо, цените на всички останали стоки, предмет на осемгодишния (2015 – 2022 г.) анализ достигнаха през 2022 г. пикови за последните 23 години нива.

- Най-високи стойности през тази година са отчетени при млечните произведения кашкавал, сирене и масло, чиито цени са пикови и за последните години.