В случая това синтетично вещество, което се оказва, че е аналог на тетрахидрокаранабинола съвсем не е безвредно, каза пулмологът д-р София Ангелова.

Репортаж на bTV показа за нов наркотик – хексахидроканабинол, който е рекламиран като легална алтернатива на канабиса. Той се продава свободно онлайн и се доставят с куриерски фирми, а търговците го рекламират като безвредно и законно - макар че не е.

Тя обясни, че хексахидроканабинолът въздейства върху централната нервна система, гастросистемата, мастната тъкан, черния дроб.

"В централната нервна система и когнитивни прояви. Може да има и кратковременна загуба на памет. Нарушена концентрация, ориентация. Тези хора, които употребяват това вещество са опасни за пътищата. Има вреда определено“, обясни д-р Ангелова.

"Изключително сериозен е проблемът в обществото, тъй като последното голямо проучване на Националния център по обществено здраве към Министерството на здравеопазването показа, че най-вече младите хора между 25 и 35-годишна възраст пушат електронните устройства у нас. Те са залели пазара“, смята тя.