Паника не трябва да се всява, взема се бързо решението и разпространението на съобщението става бързо. Ако е включен телефона и е свързан с клетките на оператора, хората ще получат съобщение. Част от по-старите телефони с по-стари операционни системи няма да получат съобщение. Това каза в БНТ главен комисар Александър Джартов, директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" в МВР.

"За да може да се реализира ранно предупреждение, трябва да има данни и прогнози за някакво опасно явление. Системата не е напълно автоматизирана, затова крайното решение трябва да се вземе от компетентните органи", допълни Джартов.

"В предупредителното съобщение може да се дадат препоръки по какъв начин да действат хората след като е настъпило бедствието. Включително и линк към сайта, където могат да научат повече информация", обясни още той.

Припомняме, че днес на територията на област Габрово ще се проведе тест на системата BG-ALERT.

В продължение на половин час - от 12.00 до 12.30 ч., ще бъде излъчвано съобщение, съпроводено от специфичен звук и вибрация, дори при активиран тих (безшумен) режим.

Тестовете се извършват за проверка на техническата годност преди въвеждане в експлоатация на системата. Създаден е план-график на регионален принцип.