"Силно сме притеснени от действията на властите в РСМ, които се опитват да ограничат правата на българите там и сътрудничеството между двете държави. Това поведение противоречи на договореностите, които бяха приети миналата година. България все още очаква отговор за справедливото правораздаване срещу нападенията над българските културни клубове в РСМ", това каза днес на брифинг зам.-министър Костадин Коджабашев, където представи актуална информация за работата на МВнР, предаде репортер на "Фокус".

"За палежа на клуба "Иван Михайлов" в Битоля разбрахме, че вместо извършителят да бъде съден за нападението, той е сключил договор с прокуратурата за намаляване на присъдата, допълни Зам.-министърът на външните работи.

"В момента предприемаме всички усилия за информиране на ЕК. Условията за интеграция на РСМ в ЕС вече са ясно разискани. Без равни права на всички граждани, РСМ трудно ще напредне в интеграцията си", Желязко Радуков, експерт в Дирекция "Югоизточна Европа", по време на брифинга в Министерството на външните работи (МВнР).