"Италия – вечната приказка“ на Михаела Манасиева ме накара да си мисля, че колкото и да знаеш, че всичко знаеш, всъщност нищо не знаеш. Това каза програмният директор на Радио "Фокус“ Ива Дойчинова в рубриката "Дифтонг“ в предаването "Един неделен ден по шосето“ на Радио "Фокус“.

Михаела Манасиева е завършила италианска филология и е преподавател по италиански език.

Историите и героите в книгата са изключително интересни, разказа Ива Дойчинова. "Авторът се е постарал да подходи като тежък фен на Италия, който е живял там. Книгата обединява много неща – кулинария, история, география, филми. Тя е изключително забавна, поучителна и запалваща отново страстта по Италия и непознати нейни кътчета. Това, с което ме спечели, е, че представя историята на един от любимите ми филми напоследък – "Островът на розата“, сподели тя.

В книгата е представена и историята на Бебе Вио – съвременна легенда на Италия във фехтовката. "Тя се разболява от остър вирусен менингит и се налага ампутация на крайниците й. Въпреки това тя съумява да се върне в спорта с протези и да спечели изключително много победи. Много красиво, много интересно момиче, любимка на цяла Италия. Тя има зад гърба си 64 спечелени медала, 27 счупени протези, 49 посетени държави, 1,6 милиона последователи и 23 взети университетски изпита“, разказа Ива Дойчинова.

Друга велика италианска история е тази на "Летящата къща“ на строителния инженер Анунцио Лагомарсини. "Той е решил да направи съвършения проект, който да му бъде базов, и от него да прави къщи на всичките си клиенти. Тази къща е уникална, защото тя се върти, била е на релси“, разказа Дойчинова.

Любимият й герой от книгата е папа Бенедикт ХІV, управлявал от 1675 г. "Той е изключително интересна и спорна личност. Той се оказва много прогресивен папа. Пускал е бедните италианци да си берат плодове и зеленчуци в градините на Ватикана и е бил първият, който е насърчил жените да следват висше образование. Но е имал един недостатък – много често е използвал "cazzo“, допълни тя.

Водещият на предаването Або представи "Странна случка с куче през нощта“ на Марк Хадън.

Главният герой страда от някаква форма на аутизъм, въпреки че никъде в текста не се споменава точната диагноза. Той има много странности – не обича да бъде докосван, да бъде сред хора, различните видове храна да се докосват в чинията му, не обича жълто и кафяво. Обича математиката и обожава простите числа. Той живее с баща си, тъй като майка му е починала.

Една сутрин Кристофър вижда кучето на съседката, прободено с вила в двора й. Когато неговата съседка го вижда, решава, че той е извършителят на престъплението. Обажда се на полицията и когато те се опитват да говорят с него, единият от полицаите го докосва, той се ядосва, удря го, след което го арестуват заради нападение над полицай. В полицейското управление той разбира, че майка му не е мъртва, а баща му е измислил тази история, защото тя е имала афера със съседа, който е съпруг на дамата с убитото куче. Когато тяхната връзка е станала явна, те са избягали в Лондон. Когато Кристофър разбира това, казва на баща си, че иска да се срещне с майка си, разказа Або.

Той отбеляза, че писателят Марк Хадън е успял да вникне в света на главния герой. "Главите носят заглавия "Първа“, "Втора“, "Трета“ – заради страстта на героя към простите числа. Всичко е пълно с графики, с карти, които той самият рисува. Книгата успява да пресъздаде света на едно по такъв начин, че всички учители във Великобритания разбраха какво означава да работиш с дете с аутизъм, как това дете възприема взаимоотношенията си с учителите и с всички останали“, допълни Або.