Ръст в цените на автомобилните гуми. Само за няколко месеца те са се повишили с до 20%, а със затоплянето на времето пред сервизите отново има опашки за смяна на гумите.

Отивайки за нови гуми, Тодор остава неприятно изненадан, но е категоричен, че компромис с качеството няма да направи.

"20% не са малко, особено, ако гумите са по-скъпички. Предпочитам нови гуми, качествени. Макар, че са по-високи цените, сигурността е на първо място“, казва Тодор Маринчешки.

При китайските гуми поскъпването е 10 на 100, а цените на познатите европейски марки са увеличени с 20%. Те са и предпочитаните.

"Свързано е с енергетиката, с разходите за производство на гумите. Клиентите се убедиха, че качеството е по-важно от цената. Когато спестят някой друг лев от гуми, които не са европейско качество, те се изкривяват по-бързо“, казва Калин Балканлиев, управител на сервиз, предава bTV.

В сервиза на Калин Балканлиев гумите са по-скъпи, но цената за демонтаж и монтаж е без промяна. В един от центровете за гуми в Пловдив услугата вече е повишена с 20%.

"Последната година-година и половина е по-голямото увеличение и на автомобилните гуми, и на услугите. Компромисът, който се прави от клиентите е, че някои купуват вече всесезонни гуми“, казва Петър Лазаров, управител на център за гуми.

А заради т. нар. всесезонни гуми е намалял обемът на още една услуга – хотелът за гуми. Експерти обаче алармират, че те са подходящи само за градски условия. В планини и по магистрали се изискват специализирани грайфери.