Мога да поздравя акад. Денков, че всички партии седнаха заедно на една маса, защото това беше негова идея, заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

"Много от хората имам чувството, че вече не вярват, че ще се състави правителство. Шансът е много малък - това е откровената истина, но аз лично съм доволен, че след като два месеца бяхме в парламента с много ниска ефективност - днес, един ден, след като номинирахме акад. Денков, за пръв път от два месеца имахме всички партии освен "Възраждане" около една маса", посочи той.

Много от приоритетите на ГЕРБ и ПП са общи, но най-голямата разлика са антикорупционните политики, коментира Петков. Посочи обаче, че много от социалните мерки на ПП, ГЕРБ, ДПС и БСП съвпадат.

"Това, което и акад. Денков каза днес, е дайте да изчистим всички неща, по които сме съгласни и дори да няма правителство, да видим дали тези неща можем да ги гласуваме. Не търсим никаква подкрепа от ГЕРБ и те по никакъв начин няма да бъдат част от коалиционно правителство с нас", заяви Петков пред БНТ.

Ако партиите започнат да гласуват по основни политики заедно, това означава, че започва някакъв конструктивен диалог по потенциалната програма, за която всички се бият, че е важна, смята той. ПП искат да съставят кабинет на малцинството единствено с "Демократична България" - имат готовност и подкрепа от тяхна страна, както и почти пълно сходство в идеите и приоритетите, посочи Петков.

"Акад. Денков бе много внимателно подбран - това е човек, който има опит в четири правителства. Не можете да наречете човек, избран в топ 1% от учените на света кукла на когото и да е било. В ПП нашата сила е, че първо стоим всички отпред с лицата си и второ, че всеки един от нас сее доказал някъде преди да влезе в политиката и не може да бъде контролиран от когото и да е било".

На въпрос ще бъдат ли той и Асен Василев в бъдещия кабинет, Петков заяви, че ПП не поставят личностите пред каузите и припомни, че при предния опит за съставяне на правителство с техния мандат, се е оттеглил като фигура.

"Няма обаче да се крием само зад експерти. Акад. Денков каза днес, че ще се опита да съчетае добрите експерти да бъдат в позициите, в които могат и политически отговорните позиции за хора, които не могат да се скрият. Ако министърът на финансите е и експерт и политическа фигура - Асен Василев е много добър кандидат".

Като друг такъв пример Петков посочи бившия министър на електронното управление Божидар Божанов. Не даде конкретен отговор на въпроса ще има ли министри от БСП и "Български възход", ако двете партии дадат подкрепа за кабинета, но посочи, че във всички партии има изявени експерти.

"Тук опасността е да се мисли "тези хора започват да търгуват с министри", затова в момента не е времето за този отговор. Има експерти в социалната политика, които са членове на БСП, но това не означава че ще бъдат поканени или не".