Край на емоцията, време е да вършим работа. Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков пред журналисти в парламента, предаде репортер на "Фокус".

"На никой не му трябват избори, истината е, че трябва да направим крачка напред в промяната на всички тези институции, за които всички българи искат отдавна. Нека да творим този меморандум или просто от ГЕРБ да предложат друг текст. Въпросът, на който трябва да си отговорим, е искаме ли политическо начало в хората, които определят цените на българските граждани - да или не. Ние не искаме политическо начало, искаме от тук нататък да се минава през процедура и всички заедно политиците да се откажем от политическото начало в регулаторите", допълни Петков.

"Според мен е време всички малко да се успокоят. Тук станаха едни големи страсти, едни големи емоции. Истината е, че трябва да направим крачка напред в промяната на всички тези институции, която всички българи искат отдавна".

По повод меморандума, Петков заяви, че те просто са представили своята позиция пред всички и чакат обратен отговор от ГЕРБ-СДС. 

"Време е колегите да се върнат обратно на масата и да кажат кои текстове харесват, кои не, какво да се добави. На никой не му трябват избори. Аз съм готов по всяко време да седнем на преговори и да излъчим екипи. Оттук нататък ако всички мислим за доброто на България и наистина го мислим, сега е време да оберем емоциите и да започнем да си вършим работата", допълни той. 

Според Кирил Петков трябва да е ясно кои са темите на деня: "Иначе се залъгваме с едни теми, като кой е външен министър, кой не е външен министър. Това реално, в сравнение с други теми, е с много по-малка важност". 

Относно спорния въпрос за назначенията в регулаторите, Петков се обърна към Борисов и заяви, че трябва да се прави разлика между изпълнителна власт и регулатори. 

"Регулаторите трябва да са независими. В политическата власт може да имате политическо представителство и това е голямата разлика. Примерно едно АДФИ (Агенция за държавна финансова инспекция) не е регулатор, то е под Министерство на финансите и то има правомощия за това. Регулаторите са органите, които трябва да са независими от политици и да са с единствено обществен интерес. Постепенно трябва да се осветлява кой какво върши в регулаторите, защото едно време беше така, че всичко зависеше от Бойко. Не, не зависи всичко от Бойко", посочи още той.