Днес обсъдихме кандидатурата за кандидат-премиер за втори мандат. Кандидатурата беше обсъдена с ДБ и днес ще се съгласува с националните органи. Кандидатурата ни е на проф. Николай Денков. Това каза на брифинг пред журналисти в зала "Запад“ , предаде репортер на Агенция "Фокус“.

Проф. Денков каза, че е приел тази номинация, която ще бъде представена на националните органи на съответните партии с идеята, че трябва да потърсим съгласие за най-важните теми за българското общество, които да бъдат приоритет в дневния ред на Народното събрание. "Това е единствената основа, върху която може да се изгради стабилно правителство. Започваме разговори с всички политически сили, за да видим какво може да ни обедини."

Проф. Денков допълни, че утре ще изпрати покана до всички партии за обща дискусия.

Асен Василев, каза че смятат да предложат кабинет на малцинството, но първата и основна задача е да се намери съгласие по политиките, а след това по състава и структурата на Министерски съвет.

На въпрос на журналист защо ПП разчитат на бивш кадър на ГЕРБ, Денков отговори, че никога не е бил кадър на ГЕРБ. "Аз влязох в МОН през 2014 г. в служебно правителство, защото имах експертиза за това как се програмират, подготвят научни проекти. Останах до 2016 г., защото някой трябваше да стартира първата програма за научни изследвания, която България договори с ЕК. 2016 г. си подадох оставката, тогава си подадохме оставката двама министри – аз и министър Христо Иванов. Причините бяха ясни – не бях съгласен с това, което се случваше в МОН. Винаги съм бил експерт, никога не съм бил кадър на ГЕРБ. И в момента съм експерт, но политически ангажиран с "Продължаваме промяната“.

Ние ще работим заедно всички, за да потърсим възможно най-доброто партньорство с тези, които са готови да работят по приоритетите, поставени на масата, заяви още Денков. "След като бъде видяно каква подкрепа има, едва тогава можем да работим за състав на правителството, още е твърде рано да говорим за тези въпроси“.

Нашата оценка е, че няколко седмици са достатъчни, за да се ориентираме дали ще има шанс за правителство, или няма да има, допълни Денков.