Правителство ще бъде съставено по-скоро с третия мандат. Такова мнение изрази бившият зам.-министър на икономиката и бивш зам.- външен министър Милен Керемедчиев от ИТН.

“Правителство ще бъде съставено по-скоро с третия мандат, когато ножът опре до кокала", коментира Керемедчиев в студиото на “Денят на живо" по NOVA NEWS.

Ако обаче се стигне до нови предсрочни парламентарни избори, избирателната активност падне още. “При следващи избори избирателната активност ще бъде още по-ниска, а наказателният вот - още по-тежък. Може би най-накрая ще се стигне до заключението, че трябва тази политическа система да бъде сменена. Антагонизмът в партиите е толкова непреодолим, че не може да се сформира правителство за повече от 6 месеца", смята бившият зам.-министър на икономиката.

Той коментира предложението на лидера на ГЕРБ Бойко борисов за удължаване на Бюджет 2022. “Съгласен съм, че може би няма да има време за нов бюджет, от друга страна, за да се приключи годината ще ни трябват около 10 млрд. лева, според специалисти", посочи Керемедчиев. Според него “порочната" практика, възложена от кабинета “Петков" - “помагане на всички “на калпак" без диференциация" би довело до нови заеми и отново “изливане на помощи “на калпак".

Керемедчиев посочи още, че е важно страната ни да има редовно правителство, за да може да се справи със зимата и на външнополитическата сцена. “Вижда се, че в ЕС идват големи промени, а България отново е в периферията", коментира Керемедчиев и допълни: “От вътрешнополитическа гледна точка - липсата на редовно правителство с ясни политики ще ни доведе до икономическа нестабилност".

На въпроса трябва ли да се тревожим за газовите доставки след 1 януари, Керемедчиев отговори така: “Не трябва да се тревожим от това дали ще ни е  топло и светло. Ще ни е топло и светло, но ще бъде на много висока цена", смята той.