Въпреки усилията на държавата да овладее цените на хранителните стоки, през последните дни се наблюдава нова пазарна аномалия. Цената на пресните картофи стигна 10 лева за килограм, а ягодите се търгуват на рекордната стойност от 16 лв./кг, предава от NOVA.

Индексът на цените на едро по тържищата у нас отчита 20% спад на цените на някои стоки през последния месец. Така например с лев са поевтинели оранжерийните домати и краставици. Но пък за сметка на това ягодите стигнаха до 16 лева за килограм. От няколко дни насам цента им спадна наполовина. Все още на пазара се предлагат предимно гръцки. Тук-там могат да се намерят български оранжерийни. Цената на пресните картофи също шокира потребителите, които твърдят, че никога досега те не са стрували колкото пържолите.

Най-големите полета с български ягоди у нас се намират край Кричим. Ангел Гегов отглежда 70 декара. "Тази година времето беше благосклонно, нямаше пролетни мразове и очакваме добри добиви от ягодата - около 2-3 тона от декар", казва земеделският производител. Първата реколта очаква да набере до десет дни. Дотогава се надява ягодите да са узрели.

"Първата ягода обикновено стартира около 5 лева тук в нашия район, но тя е за много кратко време и после цената пада драстично, защото има много дребни производители, на които това не е им е основен доход, а допълнителен", обяснява още Ангел. Според него цената на ягодите ще спадне, но това ще се случи след месец-два. Понижението обаче няма да е драстично, тъй като тази година разходите за производство са скочили в пъти. Повишение има в цената на торовете, на работната ръка, на водата.

Производителят очаква да продава килограм от отгледаните плодове на едро за 3 лв. От полето до магазините ценовият марж расте и на щанда цената скача отново. Проверката на екипа ни на най-големия пазар в Пловдив установи, че килограмът на ягодите за една седмица е спаднал от 16 до 6 лева за килограм, но и тази цена отблъсква потребителите.

Другото, което шокира потребителите, е цената на пресните картофи. Допреди дни килограмът им на пазара беше 10 лева. Сега се търгуват между 6 и 5 лева за килограм. Търговците обясняват, че на тази цена ги купуват от борсите и не могат да ги продават по-евтино.