Рязкото затопляне през лятото е по-интензивно през последните години и не се отразява добре на всички ни. Това коментира в ефира на БНТ проф. Арман Постаджиян - началник на отделението по кардиология в УМБАЛ "Св. Анна" в София.

Проф. Постаджиян коментира, че климатиците са полезни, ако ги ползваме правилно, защото ни помагат да се разхладим и приспособим към ситуацията навън.

"Все пак когато навън е 50 градуса, вътре не може да се опитаме да свалим температурата до 15. Трябва да има нормален диапазон в разликата "вътре - вън".

По думите му общата популация се адаптира към по-високите температури бързо, но определени групи изпитват по-сериозни проблеми.

"Колкото по-възрастен си и колкото повече придружаващи заболявания имаш, толкова по-тежко приемаш каквото и да е било. От друга страна и те самите трябва да си дават самооценка на състоянието и да не правят неща, които са правили преди 20 години. Да се избират по-хладните части на деня, когато ще има физическо усилие. Другата група обичайно са децата, които невинаги ще поискат допълнително течности и ние трябва да се отнасяме проактивно към тях".

Лекарят напомни да не прекаляваме с алкохола:

"Дали една студена бира разхлажда - отговорът е положителен. Проблемът е че след първата идва втората и третата. Алкохолът, особено концентрираният, има способност да дехидратира организма. Трябва да бъдем особено внимателни".

Най-горещо вчера беше в Русе. Там бяха счупени няколко температурни рекорда през последните дни.