"Този конгрес (б.р.: 50-я конгрес на БСП, проведен на 11.02.2023 годинае еманация на управлението на Корнелия Нинова, вследствие на т.нар, мога да го нарека "Бунтът на мравките" или протеста на все повече недоволни от състоянието на партията и от резултатите на партията. Този вътрешнопартиен протест сме го наблюдавали не само последните години, но който го има като явление в БСП, когато нещо не върви или когато има недоволство от ръководството" . Това каза за обзорното предаване "Това е България" на Радио "Фокус" Калоян Паргов, бивш председател на БСП-София, сега председател на Стратегическия институт за национални политики и идеи по темите за Конгреса на БСП и списъка "Магнитски", президента в Брюксел и ехото от "Нексо" – какви избори ни очакват.

Калоян Паргов  допълни, че такива протести е имало и срещу управлението на други лидери на БСП и този процес започва с нежеланието да се работи за лявата партия или тя да се подкрепя на избори. Това е мотивирано от невъзможността на съответното ръководство да консолидира и да излъчи такава сила и мощ, която да поведе тези хора и те да повярват в това.

Той коментира и темата с новия списък "Магнитски" : "Все пак се намираме в предизборна кампания. Както и при първия списък "Магнитски", той услужливо се използва в зависимост от целите на различните политически партии. За пореден път режисьорите на предизборната кампания, както пред 2021 година, увеличават този списък, като от една страна четирима от тях са свързани с БСП, а един е свързан с ГЕРБ. Това е част от геополитическата борба между Запада и Изтока, между "филите" и "фобите", говоря за Русия, в която се опитват да се поставят трайно геополитически интереси".

Цоня СЪБЧЕВА