"Опазването на живота и здравето на българските граждани е мой личен ангажимент, отговорност и кауза". Това напомни в своя публикация в социалните мрежи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, който подчерта, че застава категорично зад предложенията на МВР за промяна в Наказателния кодекс, а именно - причиняването на смърт на пътя след употреба на алкохол или наркотици, както и с превишена скорост да се счита за умишлено убийство.

"Фокус" публикува позицията на министър Стоянов в социалната мрежа "Фейсбук" без редакторска намеса:

"МВР завиши контрола по пътищата и резултатите не закъсняха – нарасна броят на образуваните производства, по-голям брой констатирани нарушения и значително повишихме събираемостта на глобите. В битката за спасени животи увереност ми дава нетърпимостта на обществото към нарушителите. Ето защо подкрепям инициативите на фондация "Ангели на пътя". Категорично заставам зад предложенията на МВР за промяна в Наказателния кодекс - причиняването на смърт на пътя след употреба на алкохол или наркотици или с превишена скорост да се счита за умишлено убийство. Отдавна са внесени от наша страна и предложения за изменения в Закона за движение по пътищата за драстично завишаване на глобите за отделните нарушения по пътя. Убеден съм в обществената сила, която може да възпита нетърпимост към хулиганството на пътя", написа Калин Стоянов.

"Фокус" припомня, че преди броени дни и прокурори поискаха крути мерки срещу пияните и дрогирани шофьори. Задължително да се отнема временно книжката на шофьори на МПС, причинили смърт на пътя след употреба на алкохол и/или наркотици, призоваха прокурори от Софийска градска прокуратура. От държавното обвинение настояха и да се удължи максималният срок на ареста при такива престъпление, както и въвеждането на възможност за събиране на трафични данни от мобилните оператори при разследване на престъпления, както и срочност за експертизата.