Не можем да покрием щетите след наводненията. Това заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов по време на изслушването си в парламента по повод наводненията в Северозападна България от миналата седмица, предаде репортер на "Фокус". 

"До момента има две решения, с които са отпуснати 63 млн. лева, имаме уверението на министъра на финансите, че с новия бюджет ще бъдат опуснати още 50 млн. Лева. Така средствата ще станат от 80 млн., както е било в предходни години, на 113 млн. Лева.

Вие чухте, че сумата, с която разполага Междуведомствената комисия. Тя е крайно недостатъчна. Ние не можем да покрием щетите, които в момента са заявени, а какво остава да говорим за превенция", заяви министърът.

Той каза, че в момента се сформира Междуведомствената комисия, която ще отговаря за възстановяването на засегнатите от бедствията региони.

"В момента сме в процедура по сформиране на Междувоедомствената комисия. В нея членове са министри или зам.-министри от съответните ресорни министерства. В момента сме изпратили писма, с които искаме да разберем кои министри конкретно ще участват в нея", обясни Стоянов.

"Засегнатите общини трябва да подготвят необходимите документи, с които да кандидатстват за подпомагане. Още в понеделник се срещнах с кметовете на Монтана, Врачеш, Етрополе и Берковица. Те изложиха конкретни проблеми и изкоментирахме най-критичните места. Общинските администрации трябва да подготвят документите, които да бъдат представяни в комисията", каза още министърът.