Решението на македонските власти е в съответствие с тяхното законодателство. Това заяви бившият външен министър Ивайло Калфин в предаването "България, Европа и Светът на фокус“ на Радио "Фокус“ по повод решението за затваряне на българския клуб "Иван Михайлов" в Битоля от правителството на Република Северна Македония (РСМ).

"Законодателството им казва, че откриването на подобни клубове с имена, които не съответстват на тяхното разбиране за историята, е неприемливо и те това го прилагат“, категоричен бе ексдипломатът.

Според него още с откриването на клубовете "Иван Михайлов“ и "Цар Борис III“ се е създала конфронтация. "Това са частни клубове, открити със съдействието на българска частна организация, в които заглавието очевидно целеше провокация на македонските власти", уточни Калфин.

Той напомни за атаките срещу клуба и неговия председател и ги определи като неприемливи. "Ако искаме да търсим задълбочаване на контактите между България и РСМ трябва да избягваме спорните моменти“, подчерта бившият дипломат.

По думите му не би следвало да е проблем клубът да работи и развива дейност, но с приемливо за другата страна име.

Калфин е на мнение, че е необходимо да има подобна институция, която да работи за интересите на българската общност, а политиката на София трябва да е насочена към защита на българските граждани или на хората с българско самосъзнание в РСМ.

На въпрос дали подобни действия създават пречки за присъединяването на Северна Македония към ЕС, политикът отговори, че това безспорно е така и отдалечават двете страни от добросъседските отношения.