"Ние сме най-дълго управлявалото служебно правителство. Ние нямахме дори 100 часа кредит на доверие и най-важното – ние сме правителство на действието в екип." Това каза служебният министър-председател Гълъб Донев

Министър Илин Димитров отчете 19 изпълнени от 20-те заложени точки от мандатната си програма. Пред колегите си той подчерта, че се е водил в работата си от експертност, приемственост и прозрачност и благодари за подкрепата и екипната работа, особено при разрешаването на двете основни кризи за туризма - Украйна и преодоляването на последствията от COVID-19. Той подчерта доброто сътрудничество с министър Демерджиев и министър Меджидиев, който още в първите дни на мандата съдейства за осигуряването на допълнителни медицински екипи за туристите по Черноморието.

От отчета на Министерството на електронното управление и министър  става ясно, че за вота на 2 октомври 2022 г.  за първи път се е показало в реално време целия процес по генериране хеш кода и довереното изграждане на софтуера на машините за гласуване. За първи път беше предоставен достъп и до изходния код на софтуера, използван в машините за гласуване, а и също така публично бяха изтеглени серийните номера на машините за гласуване за процеса на удостоверяване.

Ръководството на Министерството постигна успех в укрепването на капацитета на институцията и засили диалога с културните партньори, институти и творци. Това каза по време на отчета на работата на Министерски съвет министърът на културата Велислав Минеков и изтъкна, че ръководството е постигнало успех в укрепването на капацитета на институцията и е засилило диалога с културните партньори, институти и творци.

Акт 16 за интерконектора с Гърция, зелена светлина за инфраструктурни обекти, над 400 млн. лв. за общински проекти и старт на нова програма за енергийна ефективност. Това отбеляза министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. Той припомни, че са заварили демотивиран строител и един незавършен строеж и уточни, че обектът е проверяван много често, с много министри, които са помагали и съгласували.

Когато влязохме в кабинета на Министерството на иновациите и растежа, заварихме една отворена процедура, първата по Плана за възстановяване, за "Технологична модернизация“, с мижав интерес към нея - с подадени 4 проекта. Заварихме и 0 одобрени европейски програми. След пълна мобилизация осигурихме одобрение и на двете програми към МИР за 5 млрд. лв. Това каза министърът на иновациите и растежа Александър Пулев по време на отчета, който направи в Министерски съвет. 

"Няма достойно заплащане за българския треньор. Това е най-големият проблем в българския спорт. Искаме да върнем десетките наши специалисти, работещи в чужбина." Това каза служебният министър на спорта Весела Лечева.

"Последните шест месеца минаха като няколко дни, защото министерството и целият екип, беше натоварен да върне нормалния диалог със спорните организации. Създадохме две нови програми – за олимпийска подготовка и за кадровото обезпечаване на българския спорт", допълни тя.

Министърът на образованието Сашо Пенов каза в своя отчет на работа: "На първо място декларирахме, че този учебен процес трябва да бъде присъствен. Затова още в началото с министъра на здравеопазването предприехме съответните мерки, за да се убедим училищната общност, че нашата визия е такава, децата максимално да присъстват в класните стаи, в училищните дворове, максимално да живеят заедно. Бяхме много притеснени от това как ще се осигури втората част от гарантирането на присъствения процес, а именно отоплението на училищата", посочи той.

"Подобрихме спешната помощ. Нашето съвместно сътрудничество като екип стана много ясно след катастрофата със децата в сръбския автобус и как успяхме да запазим живота на тези деца. Това не са кой знае колко големи събития, но вече ги забравихме, значи сме си свършили работата." Това каза служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев. По думите му теренът за детска болница му е задача още при встъпването му в длъжност от президента.

Основната ни задача, която си поставихме, беше да ускорим процесите по модернизация на въоръжените ни сили, още повече, че на 100 км от нашата граница има конфликт. Това каза по време на отчета на Министерски съвет военният министър Димитър Стоянов.

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев каза: Държавата си върна контрола на ГКПП "Капитан Андреево, осигурихме спокойно протичане на изборите, ограничихме криминалния контингент, за да ограничим максимално манипулирания вот. Новото, което направихме е да създадем групата за "Киберсигурност".

Министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров заяви: "В професионалната ми кариера са известни участията ми в 4 редовни кабинета и в 4 служебни. Онова, което не е известно е, че това е кабинетът, в който аз съм се чувствал най-подкрепен. Нашата система беше изключително подкрепена от министър-председателя, от екипа на Министерство на финансите, от всеки един от вас. И аз искам да ви благодаря."

Работихме за овладяването на всички процеси, които водят до свръх висока инфлация. Искахме да овладеем инфлацията, която се поражда в България, а не е привнесена. Това каза служебеният вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.

"Работехме паралелно в двете основни направления. Започнахме да купуваме газ чрез тръжни процедури, прозрачни, връщайки на масата на преговори най-големите световни доставчици и производители, което доведе до стабилност на доставки, както и значително понижаване на цената.“ Това каза при отчета на работата на служебното правителство министърът на енергетиката Росен Христов