След обилните валежи през последните 24 часа днес отново е обявен оранжев код в 15 области от страната. 

През изминалата нощ екипи на Столична община са отработили 14 сигнала в Нови Искър – Кътина, Подгумер, Гниляне и кв.“Изгрев“. Екипите продължават да отводняват засегнатите от дъждовете места в района "Нови Искър". От СО продължават и с наблюдението на речните корита и язовирите.

През вчерашния ден общините Враца и Криводол обявиха частично бедствено положение. Във връзка с обилните валежи от дъжд и опасността от преливане на язовири, бедственото положение е в сила от 21.30 часа на 16.06.2023 г. до 21.30 часа на 19.06.2023 г.  Областният съвет за сигурност и щабът за изпълнение на Областния план за защита при бедствия преминават в непрекъснат режим на работа.

Във Видинско обилните валежи заляха домове и разрушиха улици. Най-засегнати през последните часове са град Димово и село Бяла, където бе разрушена и пътна инфраструктура. 

В Етрополе бе отменено бедственото положение, след като ситуацията е била овладяна от властите.

Въпреки това обаче от Министерството на околната среда и водите превантивно активизираха оперативните звена на басейновите дирекции до преминаване на предупрежденията за пороите. Провеждат се непрестанни проверки на обстановката в засегнатите и в рисковите части от страната. А директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" обяви, че към този момент няма данни за опасност от преливане на язовири.