Инфлацията в България е изключително висока в последните две години. При храните за 2022 година тя бе около 25%, а цените на хранителните продукти в магазините достигнаха рекордни стойности. Икономическата криза неминуемо оказва влияние върху цените на храната в студентските столове и заведенията. "Фокус“ направи свое проучване, за да установи колко излиза обядът на българския студент в стола и колко излиза той в заведенията в Студентски град.

Цените в студентските столове

Обичайно студентските столове предлагат тристепенно меню. В него се включват предястие, основно и десерт.  Предлагаме ви да се спрем на два от най-големите и желани университети в столицата.

В столовете на Софийския университет "Св. Климент Охридски“ обядът за студенти излиза 2 лева. В него се вклюват предястие, което е супа, като студентите имат възможността да избират между три вида супи. Основното представлява сготвено ястие, което в повечето случаи включва месо и някакъв вид гарнитура. Основното е традиционно българско ястие като пълнени чушки, тиквички на фурна, мусака и др. Десертът може да бъде плод, бисквитена торта, грис, крем карамел, мляко с ориз и т.н.

Тези три ястия студентите, които обядват в стол на Софийския университет, получават за 2 лв.

В този на Университета по национално и свеотвно стопанство (УНСС), който се намира в сградата на университета, нещата стоят по различен начин. Студентите могат да избират между множество ястия както за предястие, така и за основно, и за десерти. Студентите в УНСС могат да избират между две супи за предястие, както и четири-пет вида салати. Основните ястия са отново с голям избор. Те могат да изберат между мусака, пилешко с гъбен сос и пюре, кашкавал пане, панирана риба, пълнени чушки, грах със свинско и други. Десертите са също разнообразни – пасти, торти, крем карамел, тулумбички, еклери и т.н.

Тези три ястия студентите, които обядват в УНСС, получават за около 10 лв., след използване на студентското намаление.

В Стол № 39 на УНСС се предлага тристепенно меню като студентът има по две опции за всяко ястие. Гозбите са еднотипни през по-голямата част от седмицата, а студентът плаща за това 3,50 лв. със студентското намаление, а без него обядът възлиза на 7 лв.

Цени в заведенията в Студентски град

В същото време редица заведения очакват студенти в най-оживения квартал на София. Да видим колко излиза един обяд в заведенията в Студентския град. Сравнението е направено на база идентични ястия. Проверката на "Фокус“ показва, че супата в заведенията излиза средно около 3,50 лева за порция. Основното ястие като пиле с ориз излиза средно около 8 лева, а скарата – 7,50 лв. за 200 гр. порция пилешко филе, 6,80 лв. за порция свинско контрафиле, 1,99 лв. за едно кюфте или кебапче. За десерт едно парче бисквитена торта струва средно около 6,30 лв. Една тулумбичка пък излиза 2,99 лв. за брой.

Равносметката показва, че един обяд за студент в заведение в Студентски град би излезнало средно около 20 лв., а това е при условие, че студентът е решил да се лиши от салата или напитка. Тогава обядът би възлязъл минимум около 25 лв. на човек.

Къде избират студентите да се хранят

"Фокус“ направи анкета и се допита до студенти от Софийския университет и УНСС, за да провери къде избират да се хранят те. Резултатите показаха, че почти всеки втори студент предпочита да се храни в студентските столове.

Повечето определиха храната там като вкусна. Всички анкетирани споделиха, че ценово храната в столовете е достъпна и обемът е напълно достатъчен.

Изводът от всеобщото мнение е, че благодарение на храната в столовете успяват да спестят около 30-40% от седмичния си бюджет за храна, а близо 2/3 от участващите в анкетата казаха, че разчитат на обяда в стола, за да се нахранят пълноценно през деня.

Какво казват от отдел "Студентски столове“ към УНСС

Разговаряхме с Огнян Димитров, началник на отдела "Студентски столове“ към УНСС. Той отбеляза, че инфлацията при хранителните продукти неминуемо се отразява на себестойността на ястията, които се предлагат. Димитров обясни, че държавните субсидии на годишна база не могат да покрият разходите.

"В годишен план субсидията не е достатъчна. Има месеци, в които отчетът е положителен, но това е рядкост“, каза той.

Коментира, че често посещава Гърция и не наблюдава такъв висок ръст в цените на хранителните продукти, какъвто има в България за последната година и половина, а това според него се дължи на надценката, която търговците слагат.

Равносметката

Въпреки големия избор от заведения в Студентски град, студентите предпочитат да се хранят в столовете към университетите. Храната, която им се предлага там, е в пъти по-евтина от тази в заведенията. Сметките показват, че един студент би могъл да обядва няколко пъти за бюджета, за който би се нахранил само веднъж в заведение.

Проблемът обаче с високите цени на хранителните продукти остава. Те оказват влияние и на ястията, предлагани в столовете. Ако инфлацията при храните остане висока, това ще се отрази пропорционално на стойността на ястията.