Комисията за защита на конкуренцията глобява "Лукойл-България" с почти 68 милиона лева.  След обстойна проверка, от институцията установили, че компанията прилага ценови натиск спрямо конкурентите си по отношение търговията на едро с моторни горива, предаде NOVA.

Проучването отнема година и половина. От КЗК установяват, че  "Лукойл-България" е прилагала цялостна стратегия за ограничаване на конкуренцията при търговията на едро на горива в страната. Така се стига и до солената глоба. В решението си регулаторът посочва, че проверката е направена по искане на "ОМВ България", откъдето са имали сериозни опасения за нарушения от страната на "Лукойл". По-късно към  него са присъединени искания и на други търговци като "Инса ойл".

Господстващо положение и натиск спрямо конкурентите при търговията на едро с горива. Това са мотивите на Антимонополната комисия за наложената санкция на "Лукойл". "Действително е прилагана подобна ценова преса по отношение на конкурентите и тя цели елиминиране от пазара, защото не биха могли да издържат финансово на подобна политика", каза Ирина Тагаринска, директор на дирекция "Антитръст и концентрации" в КЗК. По думите на регулатора дружеството се е опитало да създаде впечатление, че наложената от него през 2021 година нова ценова политика ще доведе до по-ниски цени за потребителите.

Според Ирина Тагаринска е неминуемо подобна злоупотреба да влияе върху интересите на потребителите и би могла да повлияе директно върху цените на горивата. Експерти твърдят, че когато цените се диктуват, а не са оставени да бъдат движени от нормалните пазарни механизми, се стига до сериозни изкривявания.

В позиция от  "Лукойл-България" посочват, че не са съгласни с оповестеното решение на Комисията за защита на конкуренцията. Компанията ще се възползва от правото си да го обжалва пред съда и да вземе всички необходими мерки за защита на своите интереси. От дружеството посочват още, че "Лукойл" развива своята дейност в пълно съответствие с българското и европейското законодателство.

Коментар за наложената глоба дойде и от министъра на финансите Росица Велкова.

По думите ѝ действията, които предприема КЗК, биха дали ефект върху намаляване на инфлацията. Решението на Комисията може да бъде обжалвано  в 14-дневен срок