Неправилно и некоректно е правомощията и дейността на институцията да бъдат използвани за политически и предизборни цели, гласи позицията на Комисията за защита на конкуренцията в отговор на направени изявления днес в предаването "Твоят ден" на NOVA NEWS, както и в други медии, съдържащи твърдение от страна на г-н Мартин Димитров, че КЗК не изпълнява своите правомощия.

"Комисията е независим специализиран държавен орган, който прилага националното и европейското право на конкуренцията. Законът за защита на конкуренцията, както и европейското законодателство изрично предвиждат, че институцията следва да извършва правомощията си самостоятелно и безпристрастно, без право на намеса и даване на инструкции в работата ѝ от страна на всички органи на държавната и изпълнителната власт, местното самоуправление, и други", изтъкват от Комисията.

По думите им г-н Димитров от години последователно и тенденциозно изразява негативната си оценка спрямо КЗК, независимо от резултатите от дейността ѝ, които всяка година се представят пред Народното събрание и са достъпни за обществеността.

"Интервюто изобилства от заучени фрази и обвинения, които не се подкрепят от факти и доказателства, като имат за цел да представят КЗК като единствения отговорен административен орган за високите цени на продуктите. От друга страна, г-н Димитров демонстрира непознаване на правомощията на Комисията, като също така ѝ вменява изказвания на представители на други държавни органи във връзка с предприети от тях действия. Това сочи за открито намерение и тенденциозност за създаване на негативна представа за Комисията сред обществото чрез непрестанни негови медийни изяви", се изтъква в позицията.

От там подчертават, че секторът на храните в страната е приоритет в дейността на Комисията и е постоянно наблюдаван и проучван от КЗК, за което свидетелстват множеството решения на Комисията през годините.

"Както беше оповестено, Комисията извършва предварително проучване по повод увеличението на цените на основни хранителни продукти в магазинната мрежа и преди всичко в търговските вериги в страната. Фокусът на проучването е установяването на забранени търговски практики  по веригата за доставки на селскостопански и хранителни продукти (дефинирани в гл. VII "б“ от ЗЗК) – т.е. наличието на неправомерен натиск от страна на големите купувачи - търговски вериги върху техните доставчици. Подобно поведение на веригите, освен че може да увреди интересите на по-слабите страни – доставчици, би могло да се отрази и на формирането на цените на хранителните продукти към крайните потребители", заявяват от КЗК.

В рамките на проучването, за което е необходимо технологично време, освен анализа на поведението на търговски вериги в качеството им на купувачи по смисъла на гл. VII "б“ от ЗЗК, Комисията следва да отчете и наличието на икономически и геополитически фактори,  свързани с  Ковид епидемията, войната в Украйна и др., които безспорно оказват влияние върху дейността на предприятията (производители, доставчици, търговци на дребно) и при ценообразуването на хранителните продукти на едро и на дребно.

"Във връзка с твърденията на г-н Димитров относно ефективността на КЗК, напомняме, че преди няколко дни Комисията санкционира "Лукойл-България“ ЕООД с рекордна санкция в размер на 67 771 454 лева за злоупотреба с господстващо положение на пазара на горива. В резултат на активните действия на КЗК, още в хода на проучването по производството, "Лукойл-България“ ЕООД промени и коригира поведението си, което е най-важната цел на антимонополния орган, а именно да осигури защита и условия за разширяване на конкуренцията. Действията на Комисията са важни и предвид факта, че горивата имат структуроопределящо значение за икономиката на страната, влияят значително на конкурентния процес и в други икономически сектори, вкл. храните и засягат пряко обществения интерес.

Относно изявлението на г-н Димитров, че КЗК следва да забранява концентрации при пазарен дял от 60%, обръщаме внимание, че пазарният дял е само първоначален индикатор при оценка на сделката върху конкурентната среда на засегнатите съответни пазари. Комисията извършва обективна оценка  на очакваните ефекти върху пазара, т.е. прави прогностичен анализ относно промяната в структурата на търсенето и предлагането. Комисията взема предвид освен пазарното положение на участниците в концентрацията преди и след нейното осъществяване, така и множество други фактори като бариери от правно-административен и икономически характер, наличие на сила на купувача, мобилност на клиентите, достъп до алтернативни доставки и др. в зависимост от конкретния случай.  Също така следва да се обърне внимание и на правомощието на КЗК да одобри мерки, предложени от страните по сделката, с цел запазване на конкурентната среда. Комисията забранява концентрации между предприятия, когато след извършване на пазарен тест установи, че предложените мерки не са достатъчно ефективни да отстранят своевременно и изцяло откроените от нея опасения за значително възпрепятстване на ефективната конкуренция на съответния пазар, особено в резултат на създаване или засилване на господстващо положение. Не на последно място следва да се посочи и законовата възможност за разрешаване на концентрации, в случаите при които е изпълнен състава на чл. 26, ал. 4 от ЗЗК, но  като цяло положителния ефект на сделката има  превес над отрицателното въздействие върху конкуренцията на съответния пазар", се изтъква  в позицията.  

"Следва да се има предвид, че компетентността на КЗК е определена в Закона за защита на конкуренцията и тя не обхваща възможност за ценово регулиране, като  правомощията й не включват и установяването и санкционирането на спекула от страна на търговците, съответно овладяване на инфлационните процеси. От изказванията на г-н Димитров по медиите е видно, че същият поради непознаване на работата на КЗК и липсата на експертиза в областта на конкуренцията, с политическо говорене, се опитва да омаловажи изключителния професионализъм на екипа на КЗК", подчертават от позицията.