Конституционният съд прие като допустима за разглеждане по същество жалбата на "Демократична България" и "Продължаваме промяната" срещу освобождаването от парламента на председателя на Сметната палата Цветан Цветков. Жалбата бе внесена на 1 февруари от 71 депутати от парламентарните групи на ПП и ДБ в 48-ото Народно събрание, съобщиха от ПП-ДБ.

"Това е политическа гилотина", заяви тогава на брифинг в парламента Надежда Йорданова от ДБ. А Никола Минчев от ПП каза, че Цветков е бил освободен, защото е отстоявал независимостта на институцията. Уволнението му бе осигурено с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП, и "Български възход".

"Решението за освобождаване на председателя на Сметната палата е взето произволно, извънредно и немотивирано, в нарушение на императивни законови норми", обобщава мотивите на жалбоподателите Конституционният съд.

В мотивите се казва още, че е нарушена процедурата за освобождаване, а с променения състав на Сметната палата се поставя под риск приемането на валидни актове, тъй като не е избран нов заместник-председател на мястото на определения временно за председател. Освен това България се отклонява от задълженията си по договорите за членство в ЕС, според които България трябва да осигурява независимост на националния одиторски орган.

Съдът покани 15 изтъкнати специалисти за правно мнение по темата. Те, както и конституираните като заинтересовани страни - Народното събрание, президентът, Министерският съвет, Министерството на финансите, Сметната палата и самият Цветан Цветков, трябва да представят писмени становища по предмета на делото. Според практиката на КС, решението му по същество се очаква след два месеца.