Народните представители освободиха председателя на Сметната палата Цветан Цветков. Предложението бе внесено от депутатите Десислава Атанасова, Мустафа Карадайъ, Корнелия Нинова и Стефан Янев.

Основен мотив за освобождаването на на председателя на Сметната палата е, че институцията не е упражнила контрол по установяване на това как се финансират политическите партии. Това според вносителите на решението е противозаконно.

"Няколко одита, възложени от Народното събрание на Република България, не бяха представени. Това е едното основание. Второто основание е, че според нас, всички вносители, категорично Сметната палата не е упражнявала контрол върху финансирането на политическите партии“, заяви Атанасова от парламентарната трибуна. 

Според Асен Василев от ПГ на "Продължаваме промяната" решението се взима без мотиви. 

По време на изслушването си от парламентарната трибуна Цветков заяви, че одитът все още не е приключил, удължен е периодът, в който се събират данните.  

"През тези 8 години заедно с екипа, с който работих, ние извършихме нашите конституционни правомощия. Ние винаги сме се водили от това да извършваме качествени одити. Законът за Сметната палата и международните стандарти ни задължават да извършваме качествени одити, когато определеният срок за одитиране не е достатчъно качествен, ние удължаваме този срок. Относно докладът, който е бил засекретен от Сметната палата. Той не е засекретен от мен, не е засекретен от никого. Ние решихме да го изпратим до Прокуратурата. Поради това, че сме го изпратили там, още повече, че има разпореждане на оглавяващия прокурор аз да не огласявам данни от този доклад", каза Цветков.