Реалният дефицит е около 3,5 - 4%, при това без да правим политика. Ако правим политика в парламента, с промени в данъците и всичко останало, може да падне и повече и да се освободи фискално пространство за политика по доходите. Това коментира в "Интервюто в Новините на NOVA" Любослав Костов от КНСБ.

"Апелирам да не робуваме на количествени индикатори и на някакви числа. А да видим колко пари са ни нужни, за да обезпечим всички икономически субекти. Като съберем числата, колкото е дефицитът, толкова да бъде - но при всички положения няма да е 6,4%, а поне наполовина", добави експертът.

Костов подчерта, че нито една година от последните десет капиталовата програма не се реализира. "Това е един буфер на всяко правителство. Той му служи накрая на годината да каже, че е преизпълнил плана си и да се представи отличник пред обществото", уточни той.

Икономистът смята, че ДДС на 20% трябва да се върне за ресторантьорството, хляба и брашното. "Мярката не води до намаление на цената. Когато искаш да помагаш на бизнеса - помагай през разходите. Това ще доведе до между 400 и 450 млн. допълнителни приходи", обясни Костов.

Той обяви, че на 1 май КНСБ ще организира протест, на който да напомни своите искания и да покаже, че държавата не е пред фалит, а трябва да се планира по-правилно за всички.