Народното събрание ще заседава извънредно в петък, 27 октомври от 12:00 часа. Това се посочва на сайта на парламента.

В дневния ред на депутатите е включено обсъждане на ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за енергетиката, приет от Народното събрание на 5 октомври 2023 г. 

Втората точка, по която народните представители ще дебатират е първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за запасите от нефт и нефтопродукти с вносители Делян Добрев от ГЕРБ-СДС и Йордан Цонев от ДПС.

По-рано днес на извънредно заседание на Комисията по енергетика в парламента депутатите отхвърлиха ветото на държавния глава.

Припомняме, че през седмицата политическите страсти в "сглобката" се покачиха след като от ПП-ДБ призоваха да не бъде свиквано извънредно заседание преди вота в неделя.  

Последва и реакцията на първата политическа сила - лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви от Стара Загора, че му се вижда озадачаващо, че само заради "Лукойл" няма да бъде разгледано ветото, наложено от Радев.

Делян Добрев пък бе категоричен, че заседание в петък ще има. По думите му на него "ще си проличи кои ПГ са на хранилката на "Лукойл", кои членове на кабинета са на нея, и кои не са". За тези думи пък премиерът Николай Денков обяви, че ще заведе дело срещу тези, които говорят за "хранилката "Лукойл". 

Какво ще се случи в петъчни ден и дали от ПП-ДБ ще променят позицията си за присъствие на извънредното пленарно заседание, предстои да разберем.