Както ви информирахме по-рано днес, спецполицаи от ГДБОП задържаха 16-годишен от Пловдив за фалшиви сигнали за бомби. По този повод кратък брифинг в Пловдив даде главният секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров.

Акцентите от изказването му:

"В Пловдив са задържани общо три лица. Двете от тях са ученици на по 15 години, ученици, като те са действали синхронизирано.

След хакерската атака от началото на седмицата, от сряда насам въпросните са подали множество имейли до институции и училища със заплашително съдържание.

Отделно в Шесто районно има още едно задържано лице - също за заплахи към едно училище. Той е пълнолетен и криминално проявен. Общо в страната задържаните по тази линия са 8.

Арестуваните в Пловдив обяснили пред органите на реда, че са искали да регистрират група с много последователи и така да направят парим.

Явно след хакерската атака това стана едва ли не модерно явление. Ще им се търси наказателна отговорност, а законът предвижда за такива случаи до 5 години лишаване от свобода и до 15 хиляди лева глоба.

Няма никаква заплаха за гражданите утре и нека да гласуват, без да се притесняват. До момента има образувани над 120 досъдебни производства и над 1000 сигнала за нарушаване на Изборния кодекс, като всички те се отработват".