До няколко дни ще излезе за обсъждане графика за провеждане на изпита след седми клас през новата учебна година, заяви пред журналисти министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, предаде репортер на "Фокус".

"Предвидили сме изпитите да бъдат изтеглени с една седмица назад, в края на учебната година и те да се разделят от външното оценяване след 10 клас", каза министър Цоков.

Идеята е самото провеждане на изпита и проверката да стават по-спокойно и по-целенасочено.

"В момента обсъждаме няколко основни проблеми, сварзани пряко с резултатите от изпитите. На първо място по-целенасочена работа с колегите, които са оценители, защото процеса на оценяване е важен процес, за който трябва самите оценители да бъдат подготвени и да синхронизират своите виждания за критериите и показателите за оценките. Това се отнася за отворените въпроси, които са насочени към по-високи нива на мислене", каза Цоков.

"Ще има допълнителна работа с учителите, които съставят задачите, за да бъдат те по-адекватни към различните равнища и да са по-близки до практиката. Там субективността при оценяването е по-голяма", каза още той.

Министърът обясни, че при затворените въпроси има няколко отговора и винаги има процент на налучкване. "Докато при отворените въпроси, когато са добре формулирани и добре насочени, оценката е показател за по-високи нива на мислене на учениците. Това се гарантира от двама оценители и арбитър. Същото се отнася и за кандидат-студентските изпити, когато има есета и отворени въпроси", допълни Цоков.