Не сме установили незаконна дейност и организирана престъпност при проверките на Nexo. Фирмите на Nexo са много. Те си плащат за абсолютно всичко, което правят, но е забранено от закона. Това каза при изслушването в комисия изпълнителният директор на НАП Борис Михайлов, предаде репортер на Агенция "Фокус".

По думите му на фирма NBS, която е регистрирана в България, са направили 14 проверки и 4 ревизии.

"Има наложени санкции и глоби, които са в големи размери и са съгласно Наказателния кодекс. Това са малко повече от 12 000 лева, които те са платили", каза още Михайлов.

"През последните три години са получени 6 сигнала за фирми свързани с компанията Nexo. Три от тях са препратени за компетентност и евентуални проверки на БНБ, а един от тях е изпратен към НАП", заяви председателят на КФН Бойко Атанасов. 

Той подчерта, че НСлС са изискали всички сигнали, които са постъпили в КФН и те са им били предоставени. Председателят на КФН разкри, че сигналите са изцяло от чуждестранни граждани.

Той отбеляза, че на територията на България и Естония не се предоставят тези услуги и изрази надежда скоро да бъдат определени конкретни органи, които да регулират и следят дейността на крипто компаниите. 

Председателят на КФН Бойко Атанасов обясни, че след направената проверка се е оказало, че "всички дружества Nexo нямат лиценз и никога не са имали лиценз в КФН, не са вписани в регистрите и никога не са били вписвани в регистрите.