През изминалата седмица беше регистрирана най-силната геомагнитна буря за месец март от степен G3-G4. Въздействието на слънчевия вятър върху магнитосферата на Земята предизвика временни смущения в телекомуникациите в САЩ, Канада и Русия.

На графиката от Центъра за прогнозиране на космическото време на САЩ са показани и областите, над които имаше наблюдения на ярки полярни сияния. Въпреки, че беше прогнозирана, геомагнитната буря изненада учените заради наслагването на два източника на смущение - слънчево изригване и високоскоростен поток от плазма, отделен от голяма коронална дупка на Слънцето.

Това съобщи за bTV доц. д-р Петя Трифонова от Националния институт по геофизика, геодезия и география. Тя допълни, че на територията на нашата страната регистрираната геомагнитна буря е била с по-ниски индекси, които не са надвишавали показателите за умерено-силно въздействие.

От 27 март до 29 март включително са възможни слаби смущения в геомагнитното поле. На 30 и 31 март има повишена вероятност за слаба геомагнитна буря от степен G1 (Kp 5). През първите два дни на месец април слънчевият вятър все още ще предизвиква смущения в земното магнитно поле, но без те да нарастват до стойностите на слаба геомагнитна буря.