На 10 март 2023 г. отбелязваме 80 години от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. По повод годишнината в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" ще бъде открита изложба, която представя съхранявани във фонда на библиотеката архивни документи, книги и периодични издания, съобщиха от Министерство на културата.

На откриването ще присъства и министърът на културата Найден Тодоров.

В експозицията са включени ръкописи, старопечатни и редки книги, фотографии и документи на български, иврит и на османотурски език, които отразяват богатството на изворовия материал, свързан с историята на евреите по българските земи. Чрез документални извори и спомени на съвременници се разказва за събитията в България в периода 1940-1943 година, пряко свързани със спасяването на българските евреи.

Специално място е отделено на документални свидетелства, включително и от германски архиви, които разкриват позицията на цар Борис III по еврейския въпрос. Акцентирано е и върху реакцията на народни представители от 25 ОНС, засвидетелствена в писмо от Никола Мушанов и Петко Стайнов и в писмото на Димитър Пешев, подписано от 43-ма депутати.

Заслугите на Българската православна църква и Светия синод в защита на евреите; Кюстендилската акция през март 1943 г. и нейните двигатели – Асен Суичмезов, Иван Момчилов, Владимир Куртев, Петър Михалев; делото на Димитър Пешев – това са част от темите на изложбата.

В заключителната част на експозицията са представени паметници и награди в знак на признателност към българския народ за приноса му за спасяването на българските евреи.

Изложбата се провежда в рамките на Националната програма за отбелязване на 80 години от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война, която е под патронажа на президента на Република България Румен Радев.