Работодателите внедряват технологии и предоставяне на услуги, които са с по-малко човешко участие. Това каза за потребностите на работодателите за търсената работна сила у нас Иво Иванов, началник на отдел "Анализи и прогнози“ в Агенцията по заетостта, в дневният блок "Добър ден, България" на Радио "Фокус“. Той коментира, че в сравнение с миналата година се отчита ръст от 4,5% - 2 600 фирми повече заявяват, че ще се нуждаят от нов персонал.

"Ако погледнем конкретните нужди, т.е. бройките, които ще се наемат, отчитаме лек спад спрямо миналата година. Повече фирми заявяват, че търсят, но числеността на търсената работна сила ще е с 4,2% по-малко от миналата година. Причината е може би в кризата, която принуди доста работодатели да оптимизират работните си процеси. Самата структура на търсената работна сила показа, че намалява делът на нискоквалифицирания труд“, обясни Иванов и уточни, че ще има нужда от по-малко работници без квалификация.

По думите му се променя начинът на предоставяне на труд. "Работодателите внедряват технологии и предоставяне на услуги, които не изискват чак толкова квалифициран труд – нови технологии, по-производителни, с по-малко човешко участие. За това говори и ръстът на търсените специалисти, с квалификация и висше образование“, уточни Иванов.

"Промяна спрямо миналата година в областите, в икономическите дейности почти не се отчита, като най-търсени са служители в сферата на услугите: сервитьор, барман, готвач. Машинните оператори продължават да са много търсени, шивачи, строители, заварчици, оперативни счетоводители. Иначе от специалистите с висше образование естествено, медицинските специалисти, учителите. Специалисти с правоспособност – това са шофьори, оператори на металорежещи машини. Това е характерът на търсенето“, обясни той.



Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Интервю".