В интерес на главния прокурор е да бъде доказано, че е бил със семейството си, но след като това не се прави, очевидно то не е било там.Това каза журналистът Иво Инджев в предаването Newsroom на Радио "Фокус" във връзка с опита за атентат срещу главния прокурор Иван Гешев в началото на седмицата.

"Когато ти говорят, че израелски експерт на място е оценил и се е възхитил от уменията на българските разследващи, човек се пита две неща – Кога той е успял да "довтаса“ с такава космическа скорост на мястото на престъплението и защо не ни го назоват поименно, защо не ни го покажат.

Когато ти кажат, че се е образувал еди-какъв си кратер, а след това видиш, ден-два по-късно, видиш снимките със собствените си очи и установиш, че пораженията никак не приличат на кратер, също започваш да се съмняваш.

Когато видиш, че става дума, че метър и половина под пътя е поставено взривно устройство, разбираш, че то няма как да е насочило ударната вълна спрямо кортежа", каза той.

Журналистът смята, че анализирайки фактите, хората могат да се усъмнят в правдоподобността на атентата. 

"Изброявам четири неща, но те са достатъчни, за да започне човек да си задава въпроса – Що за атентат, а при това и неуспешен? Какъв е този абсолютен професионалист, който не задейства бомбата си както трябва, и на време", каза още той.

Според него полза от цялата ситуация има единствено Иван Гешев, защото така си създава репутация на човек, който бива преследван от убийци, докато се опитва да раздава правосъдие. 

"Полза от това има обекта на неуспешния атентат, защото той застава в позата на човека с ореол, преследван от някакви убийци. Това много прилича на продължение на негови дългогодишни усилия да се докаже като такъв, без обаче да е разкрил голямо престъпление, свързано с престъпността в България", каза Инджев.

Журналистът смята, че всички обстоятелства около случая трябва да бъдат публично представени на обществеността, защото така единствено биха се разсеяли всякакви съмнения, свързани с това дали опита за покушение не е инсцениран. 

"Това, че децата са се изплашили, не означава, че те са били непременно в колата. Това е твърде мъгляво твърдение и не случайно, един след друг, спряха да говорят по тази тема, най-напред самият Сарафов, а след това Сийка Милева. Те отказват да отговорят на този въпрос.

До ден-днешен, под предлог, че това е някаква секретна информация, тази изключително важна подробност не се съобщава. Не било в интерес на обществото, напротив, в интерес е. Ако се докаже, че главният прокурор е бил със семейството си, то тогава отпадат съмненията, че е инсценировка, защото кой нормален би взел семейството и децата си в автомобил и да инсценира атентат срещу себе си", заяви той.

Той смята, че случаят може да е всъщност опит да бъде спряна съдебната реформа, с която да бъде създаден механизъм за разследване на обвинител номер 1.

"Като гледам колко спирачки се слагат през годините пред самата съдебна реформа, разбира се, че е възможно", смята той. 

Веселка ИВАНОВА